Еквадорците се явяват днес пред урните, за да изберат нов президент, повече от седмица след като кандидатът Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборната кампания, съобщи ДПА, цитиран от БТА.

На предсрочните избори днес за най-високия пост се борят осем кандидати. За фаворит е смятана Луиса Гонсалес от лагера на бившия президент Рафаел Кореа, следвана от екоактивиста от коренното население Яку Перес и родения в Германия бивш вицепрезидент Ото Зоненхолцнер.

Освен за президент, 13 милиона еквадорски избиратели ще гласуват и за депутати в Националното събрание, както и ще участват в два референдума - за добива на нефт в националния парк Ясуни в района на Амазонка и за добива на полезни изкопаеми в облачните гори на Чоко Андино.

Ако никой от кандидатите за президент не спечели абсолютно мнозинство или поне 40% от гласовете и 10 процентни пункта преднина пред втория в класирането, на 15 октомври ще се проведе втори тур. Според последните проучвания на общественото мнение няма вероятност за категорична победа на нито един кандидат.

Опозиционният кандидат Вилявисенсио беше застрелян на 9 август след предизборна проява в столицата Кито. Правителството обвини за убийството организирани престъпни групи. Еквадор е транзитна страна за трафика на кокаин и няколко престъпни синдиката се борят за контрол над контрабандните маршрути, припомня ДПА.

Убитият кандидат беше заявил, че ще се бори с корупцията и престъпността, ако спечели президентския пост. Неговата партия "Конструйе" издигна на негово място в предизборната надпревара разследващия журналист Кристиан Зурита. Двамата са отразявали корупцията в правителството на бившия президент Рафаел Кореа и бяха близки приятели.