Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборна проява, съобщиха агенциите.

Вижте още снимки

Президентът Гилермо Ласо потвърди новината и се зарече деянието да не остане ненаказано.

Преди това местни медии съобщиха, че Вилявисенсио, бивш депутат, комуто социологическите проучвания даваха 7,5 процента подкрепа сред избирателите, е бил застрелян по време на предизборна проява в Кито.

Заподозрян за убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио почина от рани, получени при престрелка, съобщи в Туитър еквадорската прокуратура, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Заподозрян, който е бил ранен при престрелка със силите за сигурност, е заловен и прехвърлен, в тежко състояние, в отделение на прокуратурата в Кито. Екип на бърза помощ потвърди смъртта му", посочиха от държавното обвинение.

Партията на Вилявисенсио Movimiento Construye заяви в Туитър, че въоръжени мъже са нападнали офисите ѝ в Кито.

Еквадорската полиция и вътрешно министерство засега не са коментирали.

"В негова памет и в името на борбата, която той водеше, ви уверявам, че това престъпление няма да остане ненаказано", заяви Ласо в Туитър. "Организираната престъпност стигна твърде далеч, но сега законът ще се стовари върху нея с цялата си тежест."

Ласо добави, че ще изслуша шефовете на службите за сигурност на извънредно заседание.

Видеозаписи в социалните мрежи, за които се твърди, че са от предизборната проява, показват хора, които се крият и крещят, докато наоколо отекват изстрели.

Снимка: БТА/АР

Правителството на Ласо обвини за нарастващото насилие по улиците и в затворите вътрешни борби между престъпни групи, които искат да установят контрол над канали за трафик на наркотици, използвани от мексиканските картели, албанската мафия и други.

Опасенията за сигурността наред с безработицата и миграцията са основните въпроси, които вълнуват избирателите в предизборната надпревара.

Вилявисенсио, който е от андската провинция Чимборасо, е бивш синдикалист в държавната петролна компания "Петроеквадор", а по-късно и журналист, който разобличава предполагаеми загуби за милиони заради петролни договори.

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио

Снимка: БТА/АР

Във вторник беше подал сигнал до главната прокуратура, отново свързан с нефтения бизнес, но засега не са известни повече подробности.

Вилявисенсио беше изявен критик на бившия президент Рафаел Кореа и беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради свои изказвания по адрес на бившия държавен глава.

Той избяга в индианските територии в Еквадор, а после получи убежище в Перу.

Като депутат Вилявисенсио беше критикуван от опозиционните политици, че е попречил на процедурата за импийчмънт по-рано тази година срещу Ласо, заради която последният свика предсрочните избори.

Вилявисенсио се беше зарекъл да се бори с корупцията и да намали укриването на данъци.

Другите кандидати в надпреварата реагираха с потрес на убийството.

"Това наскърбява всички ни, солидарен съм с неговото семейство и хората, които следват идеалите му. Това подло деяние няма да остане ненаказно!", написа в Туитър Луиса Гонсалес, кандидатът на партията на Кореа.

Във видеообръщение, публикувано след убийството, индианският кандидат Яку Перес заяви, че е решил временно да прекрати кампанията си, и настоя насилието да спре.

"Обръщам се към правителството: не искаме думи. Действайте. Умираме", каза на пресконференция Ото Зоненхолцнер.

"Днес повече от всякога се повтаря нуждата да се действа с твърда ръка срещу престъпността. Нека Бог го приеме в славата Си", посочи в Туитър кандидатът Ян Топич, който също прекрати временно кампанията си.