Президентът на Еквадор Гилермо Ласо съобщи днес, че е поискал съдействие от американското ФБР в разследването на убийството на Фернандо Вилявисенсио, кандидат за президент в предстоящите избори за държавен глава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Федералното бюро за разследване одобри молбата ни и в следващите няколко часа в страната ще пристигне група техни представители", отбеляза Ласо в социалните медии.

Опозиционният кандидат Вилявисенсио беше застрелян в сряда на излизане от вечерно предизборно събитие в учебно заведение в северната част на Кито. Още девет души бяха ранени. Един от заподозрените нападатели бе ранен в престрелка с полицията и почина на път към болницата.

Вилявисенсио беше яростен критик на корупцията и организираната престъпност.

Задържани са шестимата колумбийци, заподозрени за участието им в убийството. Седмият заподозрян - починалият на път за болницата, също е колумбиец.

Ласо, който няма да участва в президентските избори, обяви 60-дневно извънредно положение, тридневен национален траур и мобилизира войски в отговор на убийството.

Предсрочните президентски и парламентарни избори ще се произведат на 20 август. До тях се стигна, след като Ласо разпусна Националното събрание на фона на процедура по импийчмънт за предполагаемо присвояване на средства.

Някога мирната държава е жертва на безпрецедентна вълна от насилие. Миналата година броят на убийствата е достигнал 25 на 100 000 жители - най-високото равнище в историята на страната. Правителството смята, че отговорни за ръста на насилието са главно наркотрафикантите.

Участието на колумбийски граждани в убийството на Вилявисенсио напомня за покушението над президент на Хаити Жовенел Моис, който беше убит в дома си през 2021 г. от група, която включваше 26 колумбийци и двама американски граждани от Хаити.