Комисия към Европейския парламент одобри днес проектозакон, според който на "Фейсбук", Гугъл", "Туитър" и други социални платформи ще се налагат глоби, ако не премахват естремистки съдържания в рамките на един час от момента на публикуването им, предаде Ройтерс.

Проектът бе одобрен с 35 гласа при един против и осем въздържали се в комисията по правосъдие и вътрешен ред. Следващата седмица той ще бъде разгледан в пленарната зала и ако бъде одобрен, предстоят преговори между трите институции на ЕС.

Този законопроект, който предвижда глоби до 4 на сто от годишния оборот на нарушителя, бе одобрен миналата година от страните членки. Но имаше опасения, че мярката ще засегне предимно малките онлайн платформи, а също че накърнява човешки права. Затова обсъждането в парламента се забави досега.

Въвеждането на мярката стана много актуално, тъй като терористът, който през март изби 50 души и рани десетки в Крайстчърч, Нова Зеландия, е предавал стрелбата на живо по една от платформите на "Фейсбук". От "Фейсбук" обявиха, че през първите 24 часа след нападението са премахнали 1,5 милиона видеоклипове от кръвопролитието. Представители на ЕС обаче твърдят, че първият час е ключов за възпирането на по-нататъшното разпространяване на подобно съдържание и че интернет компаниите не правят достатъчно на доброволни начала.

Компаниите обикновено разчитат на съчетание от автоматични средства и човешки фактор, за да засичат и изтриват екстремистки съдържания. Но когато едно незаконно съдържание бъде снето от някоя платформа, то често се появява в друга платформа и това ограничава възможностите за контрол върху мрежата, пояснява Ройтерс.