Експлозия избухна в японската топлоелектроцентрала "Такетойо" в префектура Айчи, Централна Япония. Взривът е станал малко след 15 часа местно време. Разразилият се след това пожар доведе до спирането на дейността на централата, обяви компанията, управляваща съоръжението, цитирана от Ройтерс и БТА. Не се съобщава за пострадали.

След взрива над централата, която се намира на около 40 км южно от Нагоя - най-големия град в централна Япония, се издига стълб черен дим. На мястото своевременно са пристигнали пожарникари. Те са се отзовали на сигнал, че гори конвейерна лента, която пренася въглища в ТЕЦ-а.

Според служители на пожарната, които все още се опитват да потушат огъня, димът идва от котелното помещение. Огнището на пожара е било в лентовия транспортьор, по който се доставя гориво за централата. 

Ройтерс посочва, че не е имало прекъсване на електрозахранването в района на град Чубу, който попада в оперативната зона на свързания с ТЕЦ "Такетойо" енергиен доставчик.

Топлоелектроцентралата се управлява от най-големия японски енергиен производител ДЖЕРА (JERA). Според сайта на компанията ТЕЦ-ът е започнал работа през август 2022 г. Централата работи с въглища и дървесна биомаса.

Със своя производствен капацитет от 1070 мегавата ТЕЦ "Такетойо" е сред най-големите в страната.

 

В град Такетойо, по данни от 2019 г., има приблизително население от над 43 000 души в 18 392 домакинства и гъстота на населението от 1636 души на кв. км.