Япония отдава почит днес на жертвите на земетресението от 2011 г. и причиненото от него цунами в североизточната й част, довели до най-тежката ядрена злополука в света след кризата в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.

Днес, за отбелязване на десетата годишнина от трагедията, в цяла Япония ще има възпоменателни служби. Император Нарухито, императрица Масако и премиерът Йошихиде Суга се очаква да участват в церемония в Токио, която ще бъде в съкратен вариант заради коронавирусната пандемия.

Земетресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 г. и отне живота на около 18 400 души, повечето от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на природното бедствие в три от реакторите на атомната електроцентрала "Фукушима 1" се получи неконтролиран ядрен разпад, след като цунамито връхлетя съоръженията.

Заради бавната евакуация загинаха 3767 души, включително 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възстановяване.

Около 36 000 души все още не могат да се завърнат в домовете си в районите около повредената атомна електроцентрала, която се намира на 230 км североизточно от Токио, отново по данни на Агенцията за възстановяване.

Според критици действителният брой на евакуираните от Фукушима е много по-голям. Те твърдят, че централното и местните правителства не са проучили условията на живот на тези, които са били принудени да напуснат домовете си в района на централата.