Бившият полицай Дерек Шовин е имал основание да притисне чернокожия Джордж Флойд на земята заради яростната му съпротива. Това посочи експерт по употребата на сила в защита на обвиняемия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На свидетелската скамейка Бари Брод, бивш полицай от Санта Роза, Калифорния, заяви, че полицаите не трябва да чакат да стане нещо лошо - те трябва само да изпиват основателен страх, че съществува опасност, след което да действат по съобразен начин.

Той също така заяви, че не вярва, че Шовин и другите полицаи са използвали смъртоносна сила, когато са притиснали Флойд по лице на земята, с ръце, оковани с белезници зад гърба, и коляното на Шовин в областта на врата му - положение, което според прокуратурата е продължило 9 минути и половина.

Брод сравни случилото се със ситуация, при която полицаи използват електрошок срещу някой, който се бие с тях, той падне, удари си главата и почине. Става дума за случайна смърт, подчерта експертът.

Няколко високопоставени полицейски служители от Минеаполис, включително шефът на полицията, свидетелстваха, че Шовин е използвал прекомерна сила и не е изпълнил това, на което е бил обучаван. Медицински експерти пък заявиха, че Флойд е починал от недостиг на кислород, причинен от начина, по който е бил държан.