Европейската комисия представи днес различни възможности на държавите в ЕС, така че Русия да бъде подведена под отговорност за жестокостите и престъпленията, извършени във войната в Украйна. Предложението разглежда и възможности за използването на запорираното руско имущество в подкрепа на украинската страна.

Комисията предлага да се създаде нова структура, която да управлява запорираното в ЕС имущество на руската държава, така че тези средства да бъдат инвестирани и получените ползи да бъдат насочени към възстановяването на Украйна.

ЕК подкрепя работата на Международния наказателен съд, но е готова да работи с международната общност за създаването на специален международен трибунал за разследване и наказателно преследване на извършените от Русия престъпления, се посочва в съобщение на комисията.

Украйна и 14 държави от ЕС започнаха разследвание за международни престъпления, извършени от Русия, отбелязва ЕК. Тези действия се подкрепят от "Евроджъст" със съвместни екипи. Всички държави от ЕС са страни в Международния наказателен съд (МНС) и ЕС напълно подкрепя МНС в неговите разследвания на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Русия обаче не приема юрисдикцията на МНС. Това означава, че престъплението "агресия", извършено от висшето политическо и военно ръководство, не може да бъде преследвано от МНС, пояснява комисията.

По тази причина ЕК предлага други две възможности за постигане на справедливост - основаване на специален независим международен съд по силата на многостранен договор, или на специализиран съд като част от национална съдебна система с международни съдии. Във всеки от двата случая силната подкрепа на ООН би била от съществено значение, се отбелязва в съобщението.

ЕК допълва, че през март създаде работна група за съгласуване на действията на държавите в ЕС по запора на руско имущество. Отчита се, че е запорирано имущество на руски олигарси за 19 милиарда евро. Около 300 милиарда евро от запасите на Руската централна банка са блокирани в ЕС и страни от Г-7.

Комисията предлага да бъде обособена структура за управление на запорираното руско държавно имущество, то да бъде инвестирано и приходите да бъдат насочени в полза на Украйна.

След отпадането на санкциите на ЕС срещу Москва се предвижда имуществото на Руската централна банка да бъде възстановено. Тази стъпка може да бъде свързана с мирно споразумение, което обезщетява Украйна. Имуществото, което ще подлежи на възстановяване, може да бъде използвано за изплащане на обезщетение на украинската страна, предлага комисията.

Отбелязва се, че преди месец Европейският съвет поиска от ЕК да представи предложения за използване на запорираното в ЕС имущество за възстановяването на Украйна. През май комисията предложи нарушението на санкциите на ЕС да се превърне в европейско престъпление и да се преразгледат и подобрят правилата за отнемане и възстановяване на имущество. Тези стъпки биха улеснили изземането на запорирано имущество, пояснява ЕК.

По-рано тази седмица държавите от ЕС се споразумяха да включат в списъка на европейските престъпления нарушаването на санкциите. Комисията съобщава, че е готова да представи съответния законопроект в следващите дни.