Европейската комисия отрече днес работата, свързана с обособяването на лагери за мигранти в Африка, да е прекратявана. Преди дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе цитиран да казва при посещението си в Тунис, че "предложението ЕС да се опита да създаде лагери за мигранти в Северна Африка вече не е на дневен ред".

Юнкер заяви, че ЕС не желае да налага нещо на своите партньори като например мигрантски лагери, поясни днес говорител на комисията, придружил председателя на ЕК в неговото пътуване до Тунис. От самото начало говорим за сключването на споразумения за разтоварване на мигранти и за сътрудничество със страни от Северна Африка, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той поясни, че целта е да няма повече смъртни случаи с мигранти в Средиземно море и коментира, че това е обща отговорност на страните на двата бряга. Разговорите продължават, в Тунис Юнкер поясни, че не желаем никому да налагаме подобни лагери, посочи говорителят.

Попитан дали работата по сключването на такива споразумения продължава, говорителят потвърди. Той уточни, че се полагат съвместни усилия от ЕС и ООН.

Намеренията на ЕС със сключването на подобни споразумения е мигрантите, прехванати в морето на път към Европа, да бъдат връщани обратно в северноафрикански пристанища. Обособяването на лагери в близост до тези пристанища се предвижда да бъде осигурено с европейски средства и под надзора на ООН.