Европейската комисия съобщи, че днес започва нова процедура за нарушение срещу Полша, свързана с върховенството на закона.

Комисията дава на Варшава съкратен срок от един месец за отговор.

Новата процедура е предизвикана от променения полския закон за Върховния съд. Над една трета от полските върховни съдии може да бъдат принудени да се пенсионират заради намалената пенсионна възраст по новия закон от 70 на 65 години.

Законът позволява съдиите да заявят желание пред полския президент за удължаване на срока, в който могат да заемат длъжността. Държавният глава може да разреши двукратно удължаване на срока с по три години. Не са установени правила, по които президентът да вземе своето решение.

Според ЕК тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и така Полша нарушава задълженията си по договора за ЕС.

Говорител на ЕК поясни на пресконференция, че комисията е очаквала досега спорният въпрос да намери решение с политически диалог. Той добави, че полските власти не са взели необходимите мерки да избегнат новата наказателна процедура. Комисията остава готова да прекрати процедурата, както и да продължи напред и по-късно да отнесе спора в Съда на ЕС. По думите на говорителя спешното откриване на новата процедура цели да предотврати "непоправими щети за върховенството на закона" в Полша. Все още се надяваме полските власти да размислят, добави говорителят, цитиран от БТА.

В края на миналата година ЕК задейства за пръв път в историята чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава - процедура, която може да завърши с отнемането на правото на глас на Варшава при гласуването на общоевропейските решения. На 26 юни ЕК и Варшава обсъдиха спора си в рамките на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, с което тази процедура напредна. Заради резултатите от изслушването на следващия ден ЕК е решила да открие обявената днес нова процедура.