Европейската комисия съобщи, че е одобрила трета подобрена ваксина срещу COVID-19, производство на "Новавакс" (Novavax), базирана на протеини. Отбелязва се, че се препоръчва хората над 12-годишна възраст, за които се изисква поставянето на ваксина, да получат само една доза, независимо дали по-рано са били имунизирани.

Комисията пояснява, че се старае да осигури ваксини, съобразени с новите разновидности на вируса, причиняващ COVID-19, за онези, за които се препоръчва имунизация. Това са хора със слаб имунитет, възрастните над 65 години, бременните жени и здравните работници.

Съобщението на ЕК идва на фона на данни за слаб интерес към есенната имунизационна кампания в някои страни от ЕС. Същевременно ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус отбеляза наскоро, че отново се наблюдава увеличение в броя на приетите за лечение болни от COVID-19.

Новата ваксина е на базата на протеини

"Днешното одобрение на единствената актуализирана ваксина срещу COVID-19, която не е на базата на иРНК в ЕС, е важен крайъгълен камък, тъй като необходимостта от ваксинация продължава", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Новавакс" Джон С. Джейкъбс по повод решението на ЕК.

От компанията отбелязват, че одобрението се основава на неклинични данни, показващи, че актуализираната ваксина срещу COVID-19 на Novavax предизвиква функционални имунни отговори срещу варианти XBB.1.5, XBB.1.16 и XBB.2.3. Допълнителни неклинични данни показват, че ваксината индуцира неутрализиращи антитела отговори към нововъзникващи подварианти BA.2.86, EG.5.1 FL.1.5.1 и XBB.1.16.6, както и CD4+ полифункционални клетъчни (Т-клетъчни) отговори срещу EG. 5.1 и XBB.1.16.6. Тези данни показват, че ваксината може да предизвика широк отговор срещу циркулиращите варианти.1,2

В клиничните изпитвания най-честите нежелани реакции, свързани с прототипа на ваксината срещу COVID-19 на Novavax (NVX-CoV2373), включват главоболие, гадене или повръщане, мускулни болки, болки в ставите, чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, умора и неразположение.

Ваксината на Novavax е разрешена за спешна употреба в САЩ

Ваксината на Novavax е разрешена за спешна употреба в САЩ и в момента се преразглежда на други пазари, посочват от "Новавакс".

Подобрената ваксина, адювант (формула 2023-2024) не е одобрена или лицензирана от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), но е разрешена за спешна употреба, съгласно Европейската университетска асоциация (EUA) за предотвратяване на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) за употреба при лица 12 години и повече.