Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой написа в акаунта си в Туитър: "Решението е взето. Съветът на ЕС предлага Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия".

Решението за номинацията на Юнкер е взето с 26 гласа "за" и 2 "против" - Великобритания и Унгария, съобщава британската делегация. Предстои номинацията на Юнкер да бъде гласувана от Европейския парламент в средата на юли. Ако няма изненадващ развой на събитията, се очаква той да получи необходимите му 376 от 751 гласа.

Европейските лидери направиха избора си въпреки противопоставянето на британския премиер Дейвид Камерън. Той нарече Юнкер "погрешен избор" за ръководител на Европейската комисия.
"Казах на европейските лидери, че може да съжаляват цял живот" за този избор, заявява драматично Камерън в Туитър.

59-годишният Юнкер е опитен европейски политик и се придържа към федералистки възгледи. Той е бивш премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата.

Юнкер е единственият действащ европейски лидер от времето, когато се водеха преговорите в Маастрихт през 1991 г., поставили основите на единната европейска валута. Сега той ще бъде изправен пред сериозното предизвикателство да възвърне общественото доверие в процеса на европейската интеграция и да задържи ЕС заедно.

Юнкер беше премиер на Люксембург в продължение на 19 години. Той беше начело на Еврогрупата в разгара на битката за спасяване на еврозоната от дълговата криза. Като лидер на Еврогрупата той ръководеше заседанията на министрите на финансите на страните от еврозоната в момент, в който те договориха спасителни планове за пет закъсали страни членки, затегнаха правилата за бюджетна дисциплина и договориха политика на икономии, пораждайки недоволство срещу ЕС в редица страни.

Юнкер е син на стоманолеяр, който е бил заставен принудително да влезе в нацистката армия след нахлуването на нацистите в Люксембург през 1940 г. Политическите и социалните възгледи на Юнкер са формирани от неговото поствоенно детство в семейството на християни и членове на синдикати. Бащата на Юнкер е синдикалист, а самият Юнкер става член на Христиансоциалната партия през 1974 г..

Пет години по-късно той се дипломира като юрист в Университета в Страсбург във Франция. Правителствената му кариера започва през 1982 г., когато е назначен за държавен секретар в правителството. Юнкер става финансов министър на Люксембург едва на 34 години. В Европейската народна партия - европейската десница, Юнкер е по-скоро в лявото й крило. Той подкрепя идеята за въвеждане на национална минимална заплата за всички страни членки, посочва Ройтерс.