Близо 90 процента от египтяните, които гласуваха на референдума за промени в конституцията на Египет, подкрепиха тези промени, които дават възможност на президента Абдел Фатах ас Сиси да остане на власт до 2030 г., съобщи избирателната комисия, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Избирателната активност е била 44,33 процента, а конституционните изменения са били подкрепени от 88,83 процента от гласувалите.

Референдумът продължи три дни, от събота до вчера. Проправителствените медии, бизнесмени и депутати призоваваха да се подкрепят конституционните изменения и предлагаха различни видове поощрения, а властите заплашваха да уволнят всеки, който не е гласувал в референдума.

Египтяните гласуваха вчера в третия и последен ден от референдума за спорните конституционни поправки, които може да позволят на президента Абдел Фатах Сиси да управлява до 2030 г., предаде ДПА.

Проправителствени медии и политически партии засилиха призивите си към избирателите да отидат до урните, които отвориха врати тази сутрин в 9 ч. местно време.

На кадри на местни телевизионни канали се виждаха опашки в изборните секции в няколко района на Египет в първите часове от гласуването.

Някои от избирателите призоваваха сънародниците си да излязат да гласуват масово на референдума, който е възприеман като тест за народната подкрепа за Сиси, отбелязва ДПА.

"Елате и участвайте, за да може страната ви да прогресира", обърна се избирателка пред камерите на държавната телевизия към гласоподавателите, решили да не гласуват.

"Гласовете ви ще подобрят демократичния образ на Египет пред света", добави жената. Тя каза това в избирателна секция в провинция Кафр ел Шейх в Делтата на Нил.

Други избиратели показваха с пръсти знака на победата и развяваха египетски знамена, докато чакаха да пуснат гласа си.

В първите два дни от плебисцита според очевидци на избирателите от някои бедни райони на столицата са били предлагани пакети с основни хранителни продукти, раздавани от привърженици на правителството, за да повишат избирателната активност.

Сиси зае поста си през 2014 г., година след като тогавашният армейски генерал оглави свалянето от власт на Мохамед Морси, първия демократично избран, но поляризиращ президент, който беше водеща фигура в "Мюсюлмански братя", отбелязва ДПА.

Поправките ще продължат сегашния втори мандат на Сиси от четири на шест години, до края на 2024 г.

Предлаган временен член ще му позволи да се кандидатира за още един шестгодишен мандат и така може да остане на власт до 2030 г.

Предлаганите поправки в конституцията от 2014 г. позволяват на президента и да прави назначения на висшите длъжности в правосъдната система и предвиждат по-голяма роля на армията.

Опозицията и правозащитници заклеймиха поправките като недемократични.