Американският разобличител Едуард Сноудън защити решението си да приеме руско гражданство въпреки критиките, на които е подложен, предаде ДПА.

"В Русия съм, защото Белият дом умишлено анулира моя паспорт, за да ме държи тук", написа бившият служител на американското разузнаване в "Туитър".

Той също така припомни случая с принудения да кацне във Виена през 2013 г. самолет на тогавашния боливийски президент Ево Моралес, пише БТА. Това се случи, когато Моралес се връщаше от посещение в Русия, на фона на спекулациите, че Сноудън може да е на борда на неговия самолет.

Президентът Владимир Путин даде руско гражданство на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ през септември.

Миналата седмица Сноудън е получил руски паспорт, каза неговият адвокат Анатолий Кучерена. 39-годишният американец многократно даде ясно да се разбере, че се е принудил да подаде молба за убежище в Русия, тъй като има риск да бъде екстрадиран в Съединените щати, ако отиде в друга страна.

В петък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Сноудън отдавна показва преданост към Русия. Руското му гражданство само ще затвърди този негов статут, добави Прайс.

Сноудън многократно е уверявал, че не сътрудничи с руските власти.

През 2020 г. в Русия на американеца му се роди син, който автоматично получи руско гражданство, отбелязва ДПА.