Китайските цензори се опитаха днес да изтрият коментарите в интернет за маршрута на лидера на КНДР Ким Чен-ун, който ще прекоси Китай с влак, за да достигне Виетнам, където ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Маршрутът на младия севернокорейски лидер е пазен в тайна, което подхранва дискусии в социалната мрежа Уейбо. Интернет потребители съобщиха за закъснения на влакове, за бариери по пътищата и за задръствания в близост до жп гарите, през които ще премине железопътният конвой, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Редица потребители използваха популярните прозвища на Ким Чен-ун в Китай, като "Босът Ким" и "Дебелия Ким", за да избегнат цензурата.

Гарата в Ханой, на която трябва да пристигне влакът, вече е под засилена охрана

Снимка: АP/БТА

Бронираният маслинено зелен влак на Ким потегли в събота от Пхенян на пътуване, което ще отнеме около 60 часа, при максимална му скорост около 60 километра в час.

Десетки служители на реда са мобилизирани от виетнамските власти

Снимка: АP/БТА

Конвоят няма да премине през Пекин, а директно се насочва към Ханой, където в сряда и четвъртък ще се състои втората среща на върха между Ким и Тръмп, след историческата им първа среща в Сингапур.

Голяма част от трасето с дължина около 4000 км е през Китай, където преминаването на железопътната композиция е свързано с драконовски мерки за сигурност: около гарите са разположени полицаи и достъпът до тях е временно блокиран.

"Този влак е много бавен. Пристигна вчера в Джънджоу, а едва днес пристига в Ухан", коментира интернет потребител, като има предвид два големи града на 500 км един от друг.

Много съобщения с хаштаг Блокиранипътища бяха изтрити в Уейбо, според сайта FreeWeibo, който съхранява цензурирани съобщения.

Медийното мълчание обаче не е повсеместно. Телевизионният канал Финикс ТВ в Хонконг публикува в Уейбо видео, представено като репортаж от преминаването на конвоя.

Виетнамската гара, където влакът трябва да премине границата с Китай, беше затворена днес и заобиколена от въоръжена охрана.

Отсечката от 170 километра от китайско-виетнамската граница до Ханой ще бъде затворена за движение през утрешния ден, предупредиха вече виетнамските власти.