Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристигна във Виетнам за срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, не е сигурен, че ще успее да постигне победа в преговорите, съобщава Nbcnews. При кацането си във Виетнам Тръмп бе посрещнат с червен килим, почетен кордон с 26 души и букет от цветя, който му бе подаден от виетнамка.

Президентът се ръкува с делегацията от виетнамски и американски дипломатически служители, след което хвърли бърз поглед към събралите се медии и се качи в лимузината, която го отведе в хотела. Той няма планирани никакви публични събития до сряда сутринта в Ханой.

По-рано днес севернокорейският лидер Ким Чен-ун също пристигна във Виетнам. Той пропътува 4000 км с бронирания си влак, като пътешествието му е продължило около 60 часа.

Първата среща на Тръмп с Ким бе през миналия юни в Сингапур. След разговора Тръмп се похвали, че Северна Корея е спряла да тества ядрени ракети.

"Като се има предвид лошото отношение на Тръмп към брифингите и политическите документи, то срещата на върха с Ким носи високи рискове. И предвид катастрофалните последни два месеца за Тръмп в САЩ, това значително отслабва позицията му за водене на преговори, казва Джери Конъли, член на Комисията по външни работи на Парламента. - Ким Чен-ун знае как да използва слабостите, когато ги види."

В САЩ има загриженост както сред демократите, така и сред републиканците, че в желанието си Тръмп да покаже публична победа - след като вече се похвали, че неговите дипломатически усилия по отношение на режима на Ким Чен-ун са номинирани за Нобелова награда, може да получи твърде малко предвид очакванията си. Серист Кори Гарднър, председател на подкомисията по външни отношения за Азия, Тихоокеанския регион и международната политика за киберсигурност на Сената, пък каза, че се надява президентът да бъде твърд с Ким за искането на пълна, проверима и необратима денуклеаризация, след което САЩ да намали натиска върху Северна Корея.