РНК ваксините срещу КОВИД-19, като тези на компаниите "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и "Модерна" (Moderna), изглеждат ефективни срещу т. нар. индийски вариант на коронавируса, заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), цитирана от Франс прес.

Данните за ефективността на този вид ваксини срещу варианта B.1.617, на които лекарственият регулатор на ЕС е направил оценка, са окуражаващи, каза на пресконференция Марко Кавалери, директорът на ЕАЛ за ваксинационната стратегия.

Кавалери изрази оптимизъм за ефективността и на векторните ваксини, като тези на компаниите "АстраЗенека" (AstraZeneca) и "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), срещу този вариант, предизвикал скокообразен ръст на случаите на коронавирус в Индия. Той направи уговорката, че се чакат допълнителни данни от Индия, където е прилагана разновидност на ваксината на "АстраЗенека".

Вариантът B.1.617 на коронавируса, засечен първо в Индия през октомври, до момента е открит в 44 държави, съобщи по-рано Световната здравна организация. Тя изрази тревога от неговата поява.

Вариантите, засечени първо във Великобритания, Бразилия, Република Южна Африка и Индия са смятани за най-опасните, защото са по-заразни, смъртоносни или резистентни срещу някои ваксини, отбелязва АФП.

Към този момент в ЕС са разрешени за употреба четири ваксини срещу COVID-19 - на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън".

Междувременно бе съобщено, че специалисти в словенския Институт по микробиология и имунология са установили индийския вариант на коронавируса в проба от тест, взета на територията на страната на 20 април, предаде ТАСС.

Отчет за това е бил изпратен в сряда в международната база GISAID.

Това е първият случай в Словения на заразен с индийския вариант на вируса. По-рано в страната бяха регистрирани заразени с британския, южноафриканския и бразилския вариант.