Престъпни групи използват вратички в италианската правна система за издаване на визи за чуждестранни работници, за трафик на нелегални мигранти - проблем, който прокурорът за борба с мафията трябва да разследва, каза днес италианската министър-председателка Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс и БТА.

В рамките на твърдата си политика по въпроса за миграцията дясното правителство на Мелони прие набор от мерки за предотвратяване на незаконната миграция, но едновременно с това разшири законните канали за миграция в отговор на нарастващия недостиг на работна ръка, отбелязва Ройтерс.

Миналата година кабинетът повиши квотите за работни визи за граждани на страни извън Европейския съюз до общо 452 000 за периода 2023-2025 гг., което е ръст от 150 процента спрямо предходния тригодишен период. През 2019 г. преди пандемията от COVID-19 Италия е издала само 30 850 визи.

Мелони каза на заседание на правителството, че наблюдението върху процеса на издаване на визи е разкрило "тревожни" данни, сочещи, че в някои области, по-специално в южната област Кампания, са получени непропорционален брой заявления за работа спрямо броя на потенциалните работодатели.

"Въпреки прекомерния брой заявления едва малка част от чужденците, получили работни визи, подписват трудови договори, като те съставляват по-малко от 3 процента от общия брой кандидати в област Кампания", каза Мелони.

По думите ѝ, това показва, че "организирани престъпни групи" са се внедрили в системата за разглеждане на заявления за работни визи за мигранти, които нямат право да влизат в Италия, и получават в замяна на одобрението на работна виза суми от порядъка на 15 000 евро (16 300 долара).

Мелони каза, че е алармирала националния прокурор за борба с мафията и обеща да прокара нови мерки за спиране на порочните практики след срещата на върха на Г-7 в Пулия на 13-15 юни.