"Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) обяви днес резултатите от Фаза 3 от изпитванията на ваксината срещу COVID-19, разработена в нейното поделение - фармацевтичната компания "Янсен" (Janssen). В тестовете за ефикасност и безопасност са участвали 43 783 души.

Резултатите са показали, че ваксината е 66% ефикасна при предотвратяване на умерен до тежък COVID-19, 28 дни след ваксинацията.

Началото на защитата се наблюдава още на 14-ия ден.

При тежки заболявания, защита срещу свързана с COVID хоспитализация и смърт - ефикасността като цяло е 85%, считано от 28-ия ден от ваксинацията при всички възрастни - от 18 и повече години. Ефикасността срещу тежко заболяване се увеличава с течение на времето, без случаи при ваксинирани участници, за които е съобщено след 49 ден.

Нивото на защита срещу умерена до тежка инфекция с COVID-19 е 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка - 28 дни след ваксинацията.

От компанията отбелязват, че се наблюдава категоричен ефект от ваксината срещу случаи на COVID-19, изискващи медицинска намеса (хоспитализация, прием в интензивно отделение, механична вентилация, екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO).

Съобщава се, че ваксината осигурява защита срещу тежко заболяване, свързано с COVID-19 в различни географски области, възрасти и множество варианти на вируси, включително варианта SARS-CoV-2 от B.1.351, наблюдаван в Южна Африка.

Препаратът е еднодозов и съвместим със стандартните канали за разпространение на ваксини. Ако бъде одобрена, еднократна доза ваксина на "Янсен" остава стабилна в продължение на две години при -20° C, като поне три месеца може да се съхранява при температури от 2-8° C. За доставките компанията ще използва същите технологии за транспортиране, както при други иновативни лекарства.

По данни на Единния информационен портал за коронавируса България очаква 2 млн. дози ваксина на "Янсен", ако препаратът се поставя в една доза и пак толкова, ако е в две дози.