Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира за министър на вътрешните работи Дебра (Деб) Халанд, която представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса, предаде ДПА, като се позова на екипа на Байдън за прехода.

Ако бъде утвърдена от Сената, Халанд, която е от племето лагуна пуебло, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство.

Преходният екип на Байдън определи Халанд като непризнаващ бариери държавен служител, който през цялата си кариера се бори за правата на семействата, включително от племенните, селските и цветнокожите общности.

Понастоящем заместник-председателка на Комисията за природните ресурси в Камарата на представителите, Халанд ще е подготвена още от първия си ден на поста да работи за опазването на околната среда и да се бори за бъдеще на чистата енергия, посочи в изявление екипът на Байдън.

Министерството на вътрешните работи отговаря преди всичко за управлението на федералните територии. Ведомството решава например дали да обяви даден район за природен резерват или дали да разреши добива на шистов газ чрез фракинг. Отговорностите му включват също въпроси, свързани с около 1,9-те милиона коренни жители на САЩ.

Екипът на Байдън и на избраната за вицепрезидент Камала Харис обяви също други ключови номинации и назначения в областта на климата. Бившата губернаторка на Мичиган Дженифър Гранхолм е номинирана за министър на енергетиката, а Майкъл Регън - за ръководител на Агенцията за опазване на околната среда. Байдън избра досегашната шефка на агенцията Джина Маккарти за национален съветник по въпросите на климата, а Али Зайди за заместник национален съветник за климата.

Джо Байдън обеща на сънародниците си правителство от министри с разнообразен произход. Например да оглави министерството на вътрешната сигурност бе избран Алехандро Майоркас - кубински имигрант, който вече изрази намерението си да ревизира антиимигрантската политика на Доналд Тръмп.

Четиризвездният американски армейски генерал Лойд Остин пък ще стане първият чернокож министър на отбраната на Съединените щати.

Междувременно Джо Байдън си направи тест за коронавирус и той е отрицателен, съобщи говорителката му, след като негов сътрудник се оказа заразен, предаде Ройтерс.

Става въпрос за националния съпредседател на кампанията на Байдън - Седрик Ричмънд, когото избраният за президент определи за старши съветник в една от службите на Белия дом.

Ричмънд обаче не е бил в близък контакт с Байдън, каза говорителката Кейт Бедингфилд.