Новият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи днес в длъжност, предадоха световните агенции.

Хаспъл положи клетва пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. На церемонията в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, присъстваха и американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо.

Тръмп похвали новия директор на ЦРУ, като каза, че "в тази страна няма никой, който да е по-квалифициран за тази длъжност" от Хаспъл. По думите му тя "никога няма да отстъпи", защитавайки Америка.

Президентът възприе различен тон в сравнение с предишното си посещение в централата на ЦРУ и похвали служителите на агенцията, като ги нарече "най-елитните професионалисти по разузнаване на планетата". По думите му "изключителните мъже и жени в тази агенция заслужават изключително ръководство".

Хаспъл каза, че иска да изпрати повече служители на терен, да повиши нивото на владеене на чужди езици сред персонала и да засили работните отношения на ЦРУ с разузнавателните служби в партньорски държави. Тя заяви, че за нея е чест да ръководи ЦРУ.

Кандидатурата на Джина Хаспъл породи полемика заради някогашната й роля в суровите методи за задържане и разпит на заподозрени в тероризъм след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Нейните поддръжници изтъкваха тридесетгодишният й опит в ЦРУ, а критиците й настояваха, че човек, който е участвал в тази програма, не би трябвало да бъде поставян на този висш пост.

"Наричахме я Кървавата Джина, държахме се настрана от нея. Тя бе вдъхновител и надзирател на мъченията на задържани за тероризъм. Хаспел е машина за изтезания и няма работа начело на ЦРУ" - така описва 61-годишната шефка на централата в Лангли бившият ѝ колега Джон Кириаку.

Хаспъл каза, че са изминали почти 50 години, откакто редови служител на ЦРУ се е издигал в йерархията до директор. Тя се пошегува, че след като е преживяла трудния процес на номиниране и утвърждаване, вече знае защо.

Хаспъл е първата жена, оглавяваща ЦРУ, и вторият кадрови сътрудник на агенцията, който стига до директорския пост.

Тръмп я предложи за директор на ЦРУ, след като номинира предишния директор на управлението Майк Помпейо за държавен секретар на мястото на Рекс Тилърсън.