Първата дама на САЩ Джил Байдън благодари на американските войници, разположени в Румъния, че служат като преграда срещу руската агресия, и започна снощи европейската си обиколка, чрез която иска се запознае с бежанската криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джил Байдън пристигна от Вашингтон точно навреме, за да помогне за сервирането на вечерята на американските войници в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану", разположена близо до Черно море и на около 100 км от границата с Украйна. В базата са настанени около 1600 от няколкото хиляди военнослужещи, които американският президент Джо Байдън изпрати в Източна Европа малко преди военния конфликт в Украйна.

Джил Байдън разсипваше храна на военните в столовата, а също така мина и поздрави някои от групите по масите.

На друго място в базата първата дама се присъедини към старши сержант Шарън Роджърс, за да прочете детска книжка на сина на Роджърс, Нейтън, който живее в Тексас. Байдън благодари на момчето за това, че и то служи на страната си.

Преди да напусне базата и да отлети за Букурещ първата дама на САЩ позира с военнослужещи, които представляват родния ѝ щат като част от Националната гвардия на Делауеър. Тя им връчи сувенирна монета.

В продължение на седмици Джил Байдън е разтърсвана от новините, идващи от Украйна, от бомбардировките и сцените на родители, плачещи над тела на децата си по улиците, както тя каза в реч неотдавна. Сега използва второто си самостоятелно задгранично пътуване, за да види лично кризата, посещавайки Румъния и Словакия.

Първата дама на САЩ е придружена в пътуването си от помощник държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Карън Донфрийд. В делегацията участва и бившият американски посланик в Букурещ (2009-2012) Марк Гитенстейн, в момента посланик на САЩ в ЕС, и неговата съпруга Елизабет Гитенстейн.

След посещението в Румъния Джил Байдън ще замине за Братислава, Словакия.