Двама полицаи бяха ранени с огнестрелно оръжие в американския град Луивил по време на протести, съобщи Ройтерс.

"Двама служители на полицията са с огнестрелни рани. Приети са за лечение в Университетската болница", каза и.д. началник на полицията Робърт Шроудър на пресконференция.

Той добави, че състоянието им е стабилно и няма опасност за живота им, предаде Франс прес.

Има задържан заподозрян за стрелбата.

Протестите в най-големия град в щата Кентъки бяха предизвикани от решението на съдебен състав да не повдига обвинения срещу трима полицаи за смъртта на афроамериканката Бриона Тейлър, загинала при полицейска операция в дома й.

Главният прокурор на щата, цитиран от Ройтерс, заяви, че на двама от полицаите няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като приятелят на Бриона Тейлър, Кенет Уокър, е стрелял по тях и е ранил единия в бедрото и те с право са отвърнали на огъня. На третия служител на реда на име Брет Ханкисън са повдигнати три обвинения в застрашаване на живота на съседите на Тейлър.

Прокурор Даниъл Камерън, който е чернокож републиканец, обяви решението на съдебния състав в Луивил на пресконференция, докато протестиращи се събираха по улиците на града.

Семейството на Тейлър нарече "възмутителен" факта, че никой от полицаите не е с повдигнати обвинения за причиняване на смъртта й.

Как загина Бриона Тейлър

Двайсет и шест годишната Тейлър бе убита при полицейска акция малко след полунощ на 13 март в апартамента си в Луивил.

Полицай Ханкисън е стрелял 10 пъти, като някои от куршумите са пробили стената на апартамента на Тейлър и са преминали в съседния апартамент, където са били мъж, бременната му жена и детето им. Няма доказателства, че някой от куршумите на Ханкинсън е улучил Тейлър.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър призова прокурор Камерън да публикува всички доказателства по случая, за да може обществото да разбере по-добре резултата от разследването.