Обвиненията, повдигнати срещу полицая Дерек Човин по делото за афроамериканеца Джордж Флойд, починал след полицейски арест в Минеаполис, трябва да бъде преквалифицирано на умишлено убийство. Това заяви днес пред Си Би Ес адвокатът на семейството на Флойд, Бенджамин Кръм, цитиран от ТАСС.

Човин беше отведен под стража по обвинения в непредумишлено убийство.

На въпрос на журналиста дали полицаят трябва да бъде обвинен в умишлено убийство и дали има доказателства за това, юристът отговаря положително. По думите му видеозаписът от задържането на Флойд и записаните разговори с полицаите го потвърждават.

На видеото се вижда как белите полицаи слагат белезници на афроамериканеца и го повалят на пътя. Един от тях натиска с коляно шията на задържания, без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша, и скоро афроамериканецът умира в една от болниците в града. "Чуваме как един полицай казва, че Флойд няма пулс и вероятно трябва да бъде обърнат на една страна. Полицаят Човин обаче отказва и заявява, че той (Флойд) ще бъде държан в това положение. В това има умисъл", изтъква Кръм.

"Не разбираме защо не са преквалифицирали обвинението като умишлено убийство. Не разбираме защо всички не са били арестувани", допълва адвокатът. Той потвърждава, че Флойд и Човин са работили заедно в нощен клуб и са се познавали.

"Това е интересен аспект от делото. Надявам се, че обвиненията ще бъдат преквалифицирани на умишлено убийство, тъй като според нас той е знаел кой е Джордж Флойд", подчертава юристът.

Той съобщи, че вече е била направена независима аутопсия на тялото на Флойд, тъй като семейството му не се доверява на властите и на официалните патоанатоми. Резултатите ще станат известни утре.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина при арест в Минеаполис в понеделник. Четиримата участвали в задържането полицаи бяха уволнени, като Дерек Човин бе обвинен за убийството му и ще се яви пред съда на 1 юни.

Снимка: АР/БТА

Смъртта на невъоръжния Флойд предизвика нестихващи протести и размирици в страната след като видеото, на което се вижда как 44-годишният полицай натиска с коляно врата на Флойд, който многократно повтаря, че не може да диша, бе пуснато в социалните мрежи.

Първоначално протестите започнаха мирно, но последваха погроми, което наложи полицейски час в 25 града в 16 щата на САЩ. В Минеаполис Националната гвардия бе задействана за първи път от Втората световна война. Пентагонът също обяви, че няколко военни подразделения са в готовност и ще бъдат задействани при необходимост.

Снимка: АР/БТА

Постепенно насилието ескалира и се пренесе в над 30 града в различни щати, включително и пред Белия дом във Вашингтон. Демонстрантите искат срещу всичките 4-ма полицаи, участвали в ареста да бъдат повдигнати криминални обвинения.

Снимка: АР/БТА

В Индианаполис има един убит и трима ранени по време на бунтовете. Според Си Би Ес арестуваните са близо 1700. Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите в Минеаполис в САЩ. Кадрите, направени от оператора Хулио Сезар Чавес, показват, че полицай стреля директно срещу него и той е бил поразен от гумени куршуми. По същия начин е бил ранен и съветникът Родни Стюарт. Двамата членове на екипа на телевизията на Ройтерс потърсили убежище в близка бензиностанция. Те имат рани по ръцете, а Чавес - в тила и под окото.

В много населени места протестите се изродиха в чупене на витрини и грабежи на магазини, палене на коли и сгради. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Само в Ню Йорк бяха опожарени над 20 полицейски автомобила. Видео показа как камионетка на силите на реда се врязва в тълпата. В Чикаго разбунтувалите се са хвърляли по силите на реда самоделни взривни устройства и бутилки с вода и урина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини леви радикали - анархисти, за насилието и се закани да го спре.

Смъртта на Джордж Флойд на улиците на Минеаполис е тежка трагедия, но паметта му е опетнена от крайнолеви размирници, грабители и анархисти, заяви Тръмп и се закани да спре размириците. В Туитър той съобщи, че Съединените щати ще обявят движението "Антифа" за терористична организация. Според Тръмп Антифа - мрежа от групи на крайнолеви политически активисти, често изповядващи войнствен анархизъм - стои зад безредиците, предаде ДПА.