"Животът на чернокожите има значение", обяви Европейският парламент в приета снощи резолюция, предадоха Франс прес и ДПА. Тя поде възгласа на възникналото в Съединените щати и разпространило се в целия свят движение срещу расизма и полицейското насилие.

Резолюцията бе приета от ЕП с 493 гласа "за" при 104 "против" и 67 "въздържал се".

В текста търговията с роби е квалифицирана като "престъпление срещу човечеството".

Европарламентът "осъжда остро ужасната смърт на Джордж Флойд в Съединените щати, както и подобните убийства на други места по света". Той изразява подкрепа за демонстрациите в последно време срещу расизма и дискриминацията и осъжда "белия супремасизъм във всичките му форми" (от англ.: supremacy — "превъзходство" - б.р.). Евродепутатите порицават полицейското насилие срещу "мирни демонстранти и американски журналисти", както и "подстрекателската реторика" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Расистките и ксенофобските изявления не са свобода на словото, се подчертава в резолюцията, цитирана от Франс прес.

Някои евродепутати разкритикуваха европейските институции, че техният личен състав не е достатъчно разнообразен, отбелязва ДПА.

"Единни в многообразието", казваме ние в ЕС", заяви нидерландката Самира Рафела от либералната група "Обнови Европа", визирайки мотото на съюза. "Да превърнем думите в дела. Институциите (на ЕС) се нуждаят от фундаментална промяна", призова Рафаела, която е първият нидерландски евродепутат от афро-карибски произход.

Само 3 процента от 705-имата членове на ЕП не са бели, при условие че 10 на сто от населението на ЕС са представители на такива малцинства, отбеляза говорителят на Европейската мрежа срещу расизма Джорджина Силклоси. Тя коментира пред ДПА, че докато европейските институции настояват за по-голямо равенство между половете, то етническите малцинства са пренебрегнати.