Бившият първи съветник на британския премиер Доминик Къмингс заяви, че Борис Джонсън е знаел предварително за партито с напитки по време на първия локдаун и се е съгласил то да се състои. Това твърдение на Къмингс е потвърдено от втори източник пред "Скай нюз", съобщи БНР.

В актуализирана версия на своя блог Доминик Къмингс казва, че е изразил загриженост по повод на събирането в градината на "Даунинг стрийт" през май 2020 година пряко пред премиера и е готов да го потвърди под клетва. "Премиерът бе информиран за поканите, знаеше, че това е парти с напитки и той излъга в парламента", пише Къмингс. 

Изпратената покана за партито с предложение всеки да донесе напитки от главния частен секретар на Борис Джонсън - Мартин Рейнолдс - стана обществено достояние, като породи гняв и доведе до призиви за оставка на премиера, включително от депутати от неговата Консервативна партия. Ако се докаже, че Джонсън е знаел предварително за събирането и е лъгал в парламента, че е смятал, че това е "работна среща", той ще изпадне в още по-трудна позиция да остане на поста си. 

Втори източник е потвърдил пред политическия редактор на "Скай нюз" Бет Ригби казаното от Къмингс, че премиерът е бил предупреден.

От "Даунинг стрийт" продължават да отричат, че Джонсън е знаел за събирането. Къмингс напусна "Даунинг стрийт" на 10 ноември 2020 година и оттогава е редовен критик на Джонсън. 

Не е известно колко депутати на торите са изпратили писма до "Комитет 1922" с искане за вот на недоверие в премиера. Според "Дейли телеграф" те са около 20, но за да се стигне до такъв вот са необходими 54 писма. 

Междувременно продължава разследването на държавния служител Сю Грей на партитата на "Даунинг стрийт". Очакваше се резултатите от него да станат известни тази седмица, но вече има съмнения, че това е по-вероятно да се случи следващата седмица с оглед на постоянно постъпващите нови разкрития.

Борейки се за кариерата си, Борис Джонсън има един постоянен рефрен: Чакай Сю Грей. Грей е висш държавен служител, която може да държи политическото бъдеще на Джонсън в ръцете си. Тя има задачата да разследва твърдения, че министър-председателят и неговият персонал са присъствали на партита, които нарушават локдауна, отбеляза Асошиейтед прес.