Това съобщи Марк Роули - командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд, след като в понеделник Скрипал, който живее във Великобритания от 2010 г., и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри. И двамата са в болница в критично състояние.  

„Това е сериозен инцидент, включващ умишлен опит за убийство чрез приемането на отровни вещества с нервнопаралитично действие. За съжаление, един полицай, който е бил един от първите, присъствал на сцената, също е в тежко състояние в болница", каза още Роули.

Нервнопаралитичните агенти действат върху нервната система и се използват като средство за масово поразяване. Сред най-известните са зарин, табун и газ Ви Екс, VX, използван за убийството на полубрата на Ким Чен-ун, извършено през февруари миналата година на летището в Куала Лумпур посред бял ден, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Роули подчерта, че няма опасност от риска за здравето на други хора. 

Според него 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря със сигурност са били мишените за потенциалните извършители. От Скотланд Юрд искат да разпитат всеки, който е бил в ресторант "Зизи" или пъба "Бичъпс" в неделя следобед. Смята се, че двамата са били в тези заведения.  

Заради случая кризисният комитет "Кобра" се събра тази сутрин извънредно. По принцип това става след терористичен акт.

"Разследването ще бъде дълъг процес. Трябва да дадем време на полицията и другите служби, да запазим хладнокръвие, трябва да сме сигурни, че не следваме слухове, а се опираме на събраните доказателства," коментира вътрешният министър Амбър Ръд, цитиран от БНТ. 

Британският премиер Тереза Мей пък отговаря днес на депутатски въпроси за инцидента. Беше поставено и искане за разглеждане на 14 подозрителни смъртни случая през последните десетилетия в кралството. Според "Таймс" ще бъдат проучени и обстоятелствата около смъртта на съпругата на Скрипал Людмила и на сина му Александър.

Дъщерята на Скрипал Юлия е живяла на острова, но заради носталгия се връща в Москва, където работи за мултинационални компании. Била е на гости на баща си, за да отбележат рождения ден на починалия ѝ брат.  

Русия отрича да е замесена в случая. Мария Захарова - говорител на МВнР, заяви:

"Честно казано, трудно е да дадеш различна оценка на този случай освен, че става въпрос за провокативни обвинения на британските медии, които целят да влошат отношенията между нашите страни."

Вчера обаче външният министър Борис Джонсън заяви, че ако Русия е извършител, ще бъдат взети мерки.

През 2006 година Сергей Скрипал е осъден в родината си на 13 години затвор за държавна измяна - заради шпионаж в полза на британските спецслужби. През 2010-та е помилван и получава убежище във Великобритания, като част от сделка за размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.