Покачващите се разходи за електроенергия в Европа могат да доведат до напускането на компании, които са от жизненоважно значение за производството на основни лекарства, което допълнително ще застраши веригите за доставка, пострадали от недостиг по време на пандемията. За това предупреди днес производителят на генерични лекарства "Тева" (Teva), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Основните лекарства са от ключово значение в случай на продължително лечение и са ключови при хирургически интервенции. Те обикновено нямат патент и се продават на най-ниските възможни цени от националните агенции по здравеопазване или застрахователните асоциации в страните членки на ЕС.

Този ценови натиск върху ключови генерични лекарства от дълго време изтласква производството на най-енергоемките компоненти или активни фармацевтични съставки (APIs) на изток към Индия и Китай, където разходите са значително по-ниски.

В момента войната в Украйна и съпътстващите я енергийна и икономическа кризи заплашват да утежнят състоянието на фармацевтичния сектор на континента по отношение на някои лекарства от жизненоважно значение, предупреждава "Тева" в доклада си.

Показателен е примерът с парацетамола по време на пандемията, твърдят експертите на компанията. Последният завод за лекарства, който го е произвеждал в Европа, е затворил врати през 2008 година, превръщайки Азия в основен производител.

В разгара на пандемията имаше сериозни проблеми с доставките на парацетамол, тъй като регионът няма "лоста, нито логистичния капацитет да пристъпи към производство в краткосрочен план", се посочва в доклада.

И когато основният производител на парацетамол Индия временно спря експорта, за да посрещне нуждите на вътрешния пазар, Европа остана без доставки на ключовото основно лекарство, припомня Ройтерс.