Бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища - това е поредното разкритие на Международния консорциум на разследващите журналисти този път наречено - "Досиетата Пандора", което разтърси света.

В разследването участват около 600 журналисти от 117 държави. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на Международния консорциум на разследващите журналисти. Тези документи разкриват истинските собственици на над 29 000 офшорни компании и тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

В разследването са замесени  35 настоящи и бивши държавни лидери и над 330 политици и високопоставени държавни служители от 91 държави. В списъка са още милиардери, известни личности, религиозни лидери и наркотрафиканти, които са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век.

Кои са българите в досиетата "Пандора"?

"Първо трябва да проучим информацията от "Pandora Papers" (досиетата "Пандора") и след това със сигурност ще има реакция, заявиха от Министерския съвет у нас.

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти фигурират около 200 българи, двама от които са известни политици от миналото, каза Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg пред БНР.

"Две са значимите политическите български лица в тези досиета. Не мога да кажа имената. Скоро ще ги публикуваме. Свързани са с партии, които са управлявали и са част от т. нар. задкулисно управление. Предстоят интересни разкрития и мисля, че ще надхвърлим милиард лева за нашите политици, изнесени в офшорки", каза Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg пред БНР.

Той изтъкна, че "Досиетата Пандора" са като Панамските досиета, но по-мащабни и с повече документи, и с наличието на повече политически лица".

"Това са лица, обвързани с властта, със световните финанси, с т.нар. елит на човечеството, който крие активите си с в офшорни зони. На Запад имаме Тони Блеър, на Изток - президентът на Украйна - Зеленски, който е оперирал с офшорни фирми преди да стане президент и ги е прехвърлил после на най-близкото си обкръжение.

Имаме премиер министър на Чехия - Андрей Бабиш, който е милиардер, който си е купил замък във Франция не с явни, а със скрити през офшорка милиони. Имаме и в Африка, в Пакистан, кралят на Йордания със 100 милиона долара в САЩ, по време, в което страната получава помощи. Имаме и управляващото семейство на Азербайджан, което е накупило за 400 милиона паунда имоти в Лондон.

Списъкът е дълъг и не на действащи политици. Втората вълна от разследването ще е и на бивши политици, там ще са и българските фигуранти.

 Сръбският финансов министър с 24 апартамента на БГ Черноморието

Документите, до които са стигнали журналистите от сръбската мрежа за разследваща журналистика КРИК в рамките на международния проект "Документите Пандора" доказват, че министърът на финансите Синиша Мали е бил собственик на 24 луксозни апартамента на българското крайбрежие, пише белградският вестник "Данас".

Като собственик на две офшорни компании на британските Вирджински острови Мали е купил 23 апартамента и още един на свое име.

Когато през 2015 г. журналистите от КРИК разкриха, че могъщият тогава кмет на сръбската столица Синиша Мали е купил 24 апартамента в българския черноморски курорт "Свети Никола", той се разгневи и обвини журналистите от КРИК в лъжа.

"Ако установите, че съм собственик на който и да е от тези апартаменти - ваши са. Ще получите ключ в същия момент", каза той на журналистите от КРИК на специална пресконференция, която свика заради обявените от тях данни.

Разкритието, че Мали е купил тези недвижими имоти, предизвика бурни реакции в сръбското общество. Стойността им възлизаше на около пет милиона евро, многократно повече от законните му приходи, посочва КРИК на сайта си.

Мали призна, че е купил един апартамент, този, който е на негово име.

Черногорския президент Джуканович и сина му в "Пандора"

Най-новите документи в проекта "Документите Пандора" разкриват, че Мали е бил собственик и на двете офшорни компании, купили другите 23 апартамента, пише "Данас".

Президентът на Черна гора Мило Джуканович и синът му Блажо Джуканович са сключили през 2012 г. тайни договори за управление на активи, скрити зад сложна мрежа от свързани компании от Великобритания, Швейцария, Британските Вирджински острови, Панама и Гибралтар, а синът на черногорския президент се възползва от тази структура, за да образува две скрити компании с филиали в Лондон и Черна гора. Това съобщи черногорската неправителствена организация Мрежа за утвърждаване на неправителствения сектор (MANS), цитирана от белградския вестник "Вечерне новости".

Публикуваната информация е получена от глобалното изследване за офшорните сделки "Документите Пандора", в което са включени 12 милиона документа от 14 офшорни агенции. Семейството на Джуканович е сключвало сделките си през панамската адвокатска канцелария АЛКОГАЛ (ALCOGAL), в чиято документация MANS е открила заверени копия на договора за създаване на тръстове, сключен от Мило и Блажо Джуканович на 21 юни 2012 година с компанията CM Skye 2 (PTC) Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Тръстове според черногорското законодателство не съществуват, а в офшорните зони обикновено те се ползват за укриване на истинските собственици на имущество. Основателят на тръста прехвърля собствеността върху друго лице или компания. В договора за учредяването на тръстовете, който остава скрит за обществеността и не се представя пред нито една институция, се посочва кой има полза от разпореждането или продажбата на посоченото в тях имущество. От изтеклите документи се вижда, че Мило Джуканович е формирал тръста "Виктория" (Victoria Trust), a синът му Блажо - тръста "Кейпкастел" (Capecastel Trust). В договорите е посочен минималният учредителен влог и е уточнено, че в тях може да бъде внесено имущество във всеки един момент, както от страна на учредителите, така и от други лица. Тръстовете са създадени за срок от 80 години, а управляващата ги компания е упълномощена да купува и продава фирми и недвижими имоти от името на семейство Джуканович, да открива нови компании и банкови сметки, да взима кредити и да извършва различни други дейности, посочва в съобщението си Мрежата за утвърждаване на неправителствения сектор (MANS), цитирана от "Вечерне новости".

 Кремъл отрече "безпочвените твърдения"

 Кремъл определи като безпочвена публикуваната в резултат на голямо журналистическо разследване информация, че няколко души, близки до руския президент Владимир Путин, притежават богатство, укрито в офшорни компании, предаде Франс прес.

В случая става дума просто за набор от напълно неоснователни твърдения. Когато се появят сериозни публикации, отнасящи се до сериозни неща, тогава ще ги вземем под внимание, каза пред журналисти говорителят на руското президентство Дмитрий Песков. Не разбираме как тази информация може да се смята за надеждна, подчерта още той.

Говорителят на Кремъл каза, че единственото, което се набива на очи в "Документите на Пандора" е разкриването на ролята на САЩ като най-голямата в света офшорна държава, предаде ТАСС. Песков изтъкна, че Кремъл не е видял никакви кой знае какви материали за "скрити богатства" на хора от обкръжението на президента Путин.

Публикуваното вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти разследване "Документите на Пандора", заимствайки наименованието от древногръцкия мит за "кутията на Пандора", е направено с участието на около 600 журналисти.

Според МКРЖ Светлана Кривоногих - представена от руски медии като бивша любовница на президента Путин, през 2003 г. е придобила апартамент в Монако на стойност 4 милиона долара чрез офшорни сметки. През ноември 2020 г. руският разследващ сайт "Проект" съобщи, че Кривоногих имала връзка с Путин през 90-те години на миналия век и началото на новия и през тези години натрупала огромно богатство. поред "Проект" двамата имат дъщеря Елизавета, родена през 2003 г.

Кремъл вече отрече твърденията на "Проект", като през ноември 2020 г. ги нарече "провокации" и долнопробна журналистика.

През юли 2020 г. "Проект" беше обявен за "нежелан" от руското министерство на правосъдието и по този начин дейността му беше де факто забранена. Сайтът си създаде име в руската медийна среда благодарение на разследванията си за корупция сред руския елит. Той публикува по-специално дълги разследвания за изключително богатите сътрудници на Путин.

МКРЖ твърди, че друг приближен на руски президент - Пьотър Колбин, е свързан с доходоносна офшорна компания, в която участва и олигархът Генадий Тимченко, приятел на държавния глава.

В разследването на МКРЖ се твърди също така, че Константин Ернст - главен изпълнителен директор на руския телевизионен Първи канал, е придобил по съмнителен начин огромен парцел в Москва чрез офшорна фирма.

Реакция на "Слуга на народа" за Зеленски

Председателят на финансовия комитет на Върховната Рада Даниил Гетманцев от управляващата партия "Слуга на народа" отрече президентът Володимир Зеленски и неговото обкръжение да са замесени в офшорни машинации на стойност 40 млн. долара, за които се твърди в разследването "Документите на Пандора" (Pandora Papers), публикувано от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

"В увлекателното четиво "Документите на Пандора", в частта с трогателната история за нашия президент и бившите му "офшорки" липсва една важна подробност. Именно екипът на Зеленски малко повече от година след идването си на власт и продажбата от Зеленски на споменатите офшорки през януари 2020 г. прие първия антиофшорен закон, с който обложи с данъци контролираните чуждестранни компании, усъвършенства регулацията на трансферното ценообразуване, разшири понятието за чуждестранно представителство и обложи с данъци сделките за продажба на чуждестранни активи в чужбина, а малко по-рано прие закони за автоматичен обмен на данъчна информация със 100 страни по света за лица, които са данъчно регистрирани у нас", написа днес Гетманцев в своя канал в Телеграм, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на финансовия комитет твърди, че "Зеленски е направил всичко възможно, за да не може нито той, нито някои друг в страната да използва този чудесен механизъм (офшорките), без да плати данъци в бюджета". Освен това политикът посъветва "на представителите на политическите сили, които радостно се опитват да спекулират по повод офшорния скандал, едновременно да кажат какво конкретно са направили те самите за противодействието на офшорките в Украйна".

Кралят на Йордани: Не съм купил луксозни имоти с обществени средства

Йорданският крал Абдула Втори отрече да е извършил нещо нередно, като е купил луксозни имоти в чужбина. Сделките са били държани в тайна от съображения за сигурност, изтъкна той и каза, че за тях не са използвани обществени средства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на кралския дворец.

Разследването е установило, че съветници са помогнали на Абдула да създаде над 30 офшорни компании от 1995 до 2017 г., чрез които той е купил 14 недвижими имота на стойност над 106 милиона долара в САЩ и Великобритания.

"Тези имоти не са оповестени поради съображения, свързани със сигурността и поверителността, а не поради потайност или опит да бъдат прикрити, както твърдят съобщенията", заяви кралският дворец.

Според изявлението "мерките за запазване на поверителността са от решаващо значение за длъжността на държавен глава, каквато заема Негово величество".

Разкритията поставят Абдула в доста неуловко положение. Тази година неговото правителство беше замесено в скандал, след като неговият полубрат и бивш престолонаследник Хамза обвини управляващите в корупция и некомпетентност. Кралят настоя, че е жертва на "злонамерен заговор", постави Хамза под домашен арест и изправи пред съда двама бивши близки сътрудници.

В Малайзия и Пакистан да поиска парламентарни дебати и оставки

Главният опозиционен лидер в Малайзия призова  информацията от журналистическото разследване "Документите на Пандора" да бъде обсъдена в парламента, след като стана ясно, че бившият финансов министър и няколко настоящи високопоставени служители може да са замесени с офшорни фирми, създадени в данъчни убежища, предаде Асошиейтед прес.

Ануар Ибрахим поиска дебат по този "належащ въпрос, тъй като са споменати някои големи имена в страната". Ибрахим назова бившия финансов министър Даим Заинудин и настоящия ръководител на финансовото ведомство Тенгку Зафрул Азиз и трима други политици.

"Смятам, че това е от обществен интерес, защото се споменават и имената на политически фигури от правителството и опозицията", написа Ибрахим във Фейсбук.

Зафрул, който е банкер и който стана финансов министър миналата година, публикува пък изявление, в което казва, че е приключил връзките си със споменатите в разследването холдинговата компания и банка през 2010 г. Банкерът посочи, че обмисля да заведе дело срещу информационния портал "Малайзиякини - единствената медия в страната, посочена като участник в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Пакистанската опозиция пък днес призова министър-председателя Имран Хан да нареди министрите от кабинета и техни сътрудници, споменати в "Документите на Пандора", да подадат оставка и срещу тях да започне разследване, предаде Ройтерс.

Сред цитираните в разследването има и над 700 пакистанци, сред които са няколко души от правителството на Хан, казаха пакистански журналисти, участвали в разследването. Финансовият министър Шаукат Тарин, който е сред посочените в разследването пакистанци, каза за телевизия "Джио ТВ", че всеки може да бъде разследван, включително и той самият. Той обаче отрече да е извършил нарушение.

Резултатите от разследването бяха оповестени вчера вечерта от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Той е базирана във Вашингтон мрежа от репортери и медийни организации.