Американският президент Доналд Тръмп предвижда да проведе втора среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун към края на февруари, за да се опита да убеди Пхенян да се откаже от ядрената си програма. Това съобщи Белият дом след среща на Тръмп със севернокорейския пратеник Ким Йон-чхол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че Тръмп е имал 90-минутна среща с пратеника на Северна Корея Ким Йон-Чхол - бивш шеф на разузнаването. Двамата са обсъдили денуклеаризацията и провеждането на втора среща между американския президент и севернокорейския лидер.

Сандърс заяви, че Тръмп с нетърпение очаква да се срещне с Ким Чен-ун на място, което се предвижда да бъде обявено по-нататък.

Преди да разговаря с Тръмп, севернокорейският пратеник се срещна във вашингтонски хотел с американския държавен секретар Майк Помпейо. Говорител на Държавния департамент нарече разговорите им "добри" и каза, че целта е била да се постигне напредък за изпълняване на обещанията, направени от Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун на срещата им миналата година през юни в Сингапур.

Оттогава Тръмп няколко пъти говори за евентуална нова среща със севернокорейския лидер в началото на тази година и си размени писма с него въпреки липсата на осезаем напредък за изпълнение на доста общата им договорка за денуклеаризация, постигната в Сингапур, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси се отказа от плановете си да пътува с граждански полет до Афганистан, където да посети войските на САЩ, и заяви, че президентът Доналд Тръмп е създал опасност за сигурността, като е говорил за пътуването.

По-рано тази седмица Пелоси призова Тръмп да отложи обръщението си "За състоянието на съюза", насрочено за 29 януари, като изтъкна свързани със сигурността проблеми в момент, когато министерството на вътрешната сигурност и други ведомства в САЩ остават без финансиране.

Тръмп отвърна, като отмени пътуването на Пелоси и делегация на Конгреса с военен самолет до Афганистан за посещение при американските войски там. Президентът предложи тя да пътува с граждански полет.

Тръмп омаловажи пътуването, определяйки го като пиар събитие, въпреки че наскоро той направи подобно посещение в конфликта зона, отбелязва АП. Президентът каза, че би било най-добре, ако Пелоси остане във Вашингтон, за да преговаря за уреждане на въпроса с частичното спиране на работата на правителството.

Днес Пелоси заяви, че информацията за плановете й да пътува с граждански полет е "изтекла" от Белия дом. Неин говорител каза, че тя и придружаващите я конгресмени са били готови да пътуват с граждански полет, но са се отказали, след като Държавният департамент е предупредил, че разгласяването на посещението "значително е увеличило опасността за делегацията и за войниците, охраната и другите служители, подпомагащи пътуването".

Белият дом заяви, че не е разгласил нищо, което да създаде опасност за сигурността.