Съединените щати ще затегнат процедурите за даване на убежище, съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, цитиран от световните агенции и БТА.

Сешънс отбеляза, че домашното насилие вече няма да е основание за получаване на убежище в САЩ. Системата бе замислена да защитава хора, бягащи от правителствени злоупотреби, аргументира се той.

Твърденията за преследване от престъпни банди също вече няма да се брои за основателен мотив за получаване на убежище, отбеляза Сешънс. Той коментира, че "самият факт, че дадена страна може да има проблеми с ефективното справяне с определени престъпления - като домашното и гангстерското насилие - или че определени групи от населението е по-вероятно да станат жертви на престъпление - не може сам по себе си да стане причина за искане на убежище".

Голям брой граждани на централноамерикански държави като Гватемала, Хондурас и Салвадор, семейства и непридружавани малолетни, искат убежище в Съединените щати, бягайки от ендемичното насилие в родните си страни, отбелязва Франс прес.

ДПА посочва, че главният прокурор на САЩ има големи правомощия при разглеждането на молби за убежище.

По-рано Сешънс заяви, че само 20 процента от тези молби са обосновани, припомня Франс прес.

В началото на миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат съдени всички хора, влезли незаконно в страната и децата да бъдат отделени от родителите си, когато семейства пресичат заедно границата. Съответният закон бе прилаган рядко при управлението на неговия предшественик Барак Обама.

Този май арестите на границата са били със 160 процента повече в сравнение със същия месец миналата година.