Президентът Володимир Зеленски обеща по-бързи успехи в Донбас, който обхваща регионите Донецк и Луганск, които са до голяма степен под руски контрол.

"През изминалата седмица броят на украинските знамена в Донбас се е увеличил. Ще бъдат още повече за една седмица", каза той във вечерното си обръщение, цитиран от Ройтерс.

Украинските въоръжени сили заявиха в събота сутринта, че техните самолети са извършили 29 удара през последните 24 часа, унищожавайки оръжия и противовъздушни ракетни системи, докато сухопътните войски са ударили командни пунктове, складове с боеприпаси и зенитно-ракетни комплекси.

Превзет е ключовият бастион Лиман - важен железопътен център, в окупираната Източна Украйна, голямо поражение за Русия, което накара близък съюзник на президента Владимир Путин да призове за евентуално използване на тактически ядрени оръжия.

Връщането на Лиман в ръцете на украинските сили дойде само ден след като Путин обяви анексирането на почти една пета от Украйна - включително Донецк, където се намира Лиман - и постави регионите под ядрения чадър на Русия. Киев и Западът определиха церемонията като фарс, отбеляза Ройтерс.

Руските сили превзеха Лиман през месец май, като го използваха като логистичен и транспортен център за операциите си в северната част на Донецк.

Връщането му е най-голямата победа на бойното поле на Украйна след светкавичната контраофанзива в североизточния район на Харков миналия месец.

Украински войници заснеха видео пред сградата на градския съвет в центъра на Лиман и го публикуваха в социалните медии.

"Скъпи украинци, днес (събота) въоръжените сили на Украйна... освободиха и поеха контрол над селището Лиман, Донецка област", ​​казва един от войниците. В края на видеото група войници аплодират и хвърлят руски знамена от покрива на сградата и издигат украинско знаме на тяхно място.