Под лозунга "Да победим мафията заедно" антикорупционното движение на Игор Матович се издигна на вълната на общественото недоволство от корупцията, за да стане неочаквано фаворит за отстраняването от власт на управляващата партия на изборите в събота, предаде Ройтерс.

Парламентарните избори на 29 февруари са първите след убийството на разследващия журналист Ян Куциак през 2018 г., предизвикало масови улични протести, оставка на премиера Роберт Фицо и сложило началото на голям брой разследвания за връзки между политици, бизнесмени и служители на законността. Един влиятелен доскоро бизнесмен е подсъдим като поръчител на покушението срещу Куциак, припомня Ройтерс.

"В тази атмосфера, чувствам я по улиците, хората в Словакия се надигнаха да кажат, че им е дошло до гуша", каза по-рано тази седмица пред агенцията 46-годишният Матович.

Той изрази учудването си от рязкото покачване на рейтинга на своето движение "Обикновени хора и независими личности" (ОЛАНО), което почти изравни позициите си с клонящата вляво управляваща партия "Смер" (Посока).

"Мислехме, че ще заемем трето или четвърто място, но сега е възможно да излезем първи", каза Матович и добави, че още не е решил дали иска да бъде премиер при евентуална победа.

Ефектна част от предизборната кампания на ОЛАНО бе запалването на 5000 свещи пред сградата на правителството - символ на броя на починалите вследствие на недофинансирането на здравната система заради корупция. От движението са обещали, ако вземат властта, да водят политика на социални плащания и борба с корупцията.