Може да се наложи руските сили да предприемат настъпление до Киев или Лвов в Украйна, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за руската агенция РИА Новости.

"Нищо не може да се изключи. Ако трябва да стигнем до Киев, тогава ще стигнем до Киев, ако трябва до Лвов, тогава ще стигнем до Лвов, за да унищожим тази зараза", категоричен бе той.

Говорейки за целите на руската спецоперация в Украйна бившият президент коментира, че е необходимо да се изгонят всички чужденци в широкия смисъл на думата от руските земи и да се създаде "санитарна зона", която не позволява използването на оръжие на средни и къси разстояния.

"Трябва да постигнем всички цели, които са поставени, за да защитим нашите територии, тоест териториите на Руската федерация. Да изхвърлим всички чужденци, които са там, в най-широкия смисъл на думата, да създадем санитарна зона, която няма да допусне използването на каквито и да е видове оръжия, които работят на средни и къси разстояния, тоест 70-100 километра", обясни Медведев.

Той допълни, че ако всичко това не е достатъчно, тогава ще се взимат други решения. Според Дмитрий Медведев светът се е променил много и безвъзвратно, а диктатът на англосаксонските страни е приключил и сега идва ерата на регионалните споразумения като БРИКС и ШОС.

"Неправилно е да се каже, че армията на САЩ е първа в света, а тази на Русия е втора, тъй като в случай на война между тях няма да е възможно да се определи победителят. Силна е тази армия, която воюва", каза още пред руската агенция бившият президент. Според него, колкото и ракети да бъдат свалени над Америка или над Русия, някои от тях ще нанесат гарантирано поражение.

Бившият руски държавен глава бе категоричен, че западният свят не мрази отделните лидери в Русия, а всички руснаци и се бори срещу гражданите на страната.

"Просто съм изненадан колко цинични могат да бъдат. Те казват: "Ние наказваме руското ръководство. Президентът и всички останали подлежат на санкции. Разбира се, за бога. Но всъщност кого искат да накажат с тези санкции? Гражданите на страната ни, които нямат пряко участие в политиката, и дори тези, които може да имат различно отношение към това, което се случва. Но те казват: "Значи, това означава, че ще купувате всичко по-скъпо, картите ви ще бъдат блокирани, вече няма да можете да пътувате някъде и така нататък", допълни Медведев.