Деца и бременни жени са сред най-малко 27-те мигранти, загинали при потъването на малка лодка в опит да прекосят Ламанша вчера и да се доберат до британския бряг, съобщи днес френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Първоначално имаше леки разминавания в данните за броя на жертвите, които дадоха френските власти за най-смъртоносния досега инцидент с мигранти в протока, който разделя страната от Великобритания. Те варираха от 27 до 31.

Днес Дарманен потвърди пред радио Ер Те Ел за 27 загинали. Сред жертвите "са бременни жени и деца", каза той, без да уточни броя им. По думите му френските власти изясняват националността на загиналите мигранти.

Френската прокуратура заяви, че са загинали 17 мъже, седем жени, както и две момчета и едно момиче, за които се предполага, че са в юношеска възраст.

По данни на френското вътрешно министерство двама души са били спасени и се лекуват от хипотермия. Единият е иракчанин, а другият - сомалиец.

Трафикът на хора през канала разцъфтява

Френският министър на вътрешните работи, който вчера съобщи, че във връзка с трагедията са задържани четирима трафиканти, уточни днес, че през нощта е извършен пети арест.

Петият заподозрян шофирал автомобил, регистриран в Германия, заяви Дарманен. Според него зад каналджийските мрежи стоят престъпни групи в Белгия, Нидерландия, Германия и Великобритания.

Дарманен призова тези страни към по-добро сътрудничество в борбата срещу трафикантите. Те невинаги се отзовават напълно на исканията на френските съдебни власти за информация, отбеляза той.

Дарманен каза, че трафиканти купуват лодки с пари в брой в Германия, така както е направил и задържаният във връзка с трагичния инцидент пети човек.

Вътрешният министър на Франция разкритикува миграционната политика на Великобритания. Френските власти гонят повече нелегални мигранти, отколкото британските, увери той.

Миграционните потоци от бреговете на Северна Франция към Великобритания отдавна са повод за противоречия между двете държави, които често си разменят обвинения по въпроса. Темата се използва често от политици и от двете страни на Ламанша за прокарване на антимигрантски дневен ред, отбелязва Асошиейтед прес.

"Очевидно във Великобритания имиграцията е зле контролирана", каза днес френският вътрешен министър. Той посочи, че с наемането на нелегални имигранти британски работодатели на практика насърчават наплива на такива хора.

Все повече хора, бягащи от конфликти и бедност в държави като Афганистан, Судан, Ирак и Еритрея, рискуват живота си с предприемането на опасното прекосяване на Ламанша в посока Великобритания на ненадеждни плавателни средства. Тази година броят на този вид преминавания на протока се е увеличил тройно в сравнение с миналата.

Има ли шанс за по-добър контрол

Британското правителство заяви, че е предложило на Франция съвместни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша след смъртта на 27 мигранти при корабокрушение, предаде Франс прес.

По-рано говорител на британския премиер Борис Джонсън каза, че той се е договорил с френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор снощи спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания.

Според Том Пърсглоув, британския държавен секретар по миграционните въпроси, министър-председателят е повторил в тази връзка предложение, отхвърлено по-рано от Париж по съображения, свързани с френския суверенитет - да се организират френско-британски патрули по френското крайбрежие, които да възпрепятстват мигрантите да поемат на път през пролива. "Наистина се надявам французите наново да обмислят това предложение", заяви той пред Би Би Си.

Ден след трагедията британският таблоид "Сън" публикува на първа страница снимка на патрул от френската полиция, който според изданието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

"Не е ли време да се бием с общи усилия срещу трафикантите?" запита френският депутат Брюно Бонел от партията "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон.

От 30 000 души, опитали се да прекосят Ламанша, 60 на сто са били арестувани, което е недостатъчно, заяви той пред телевизия "Скай нюз". Но "това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да присъства навсякъде", добави политикът.

Макрон заяви в разговора с Джонсън, че "очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели", посочи днес Елисейският дворец.

"Президентът на Републиката настоя, че е необходимо да се действа с достойнство, уважение и в дух на ефикасно сътрудничество, засягащо живота на хора", се казва в съобщението от Париж.