Най-малко 430 мигранти прекосиха вчера Ламанша на път за Обединеното кралство. Това сочат данни на британското вътрешно министерство, бележещи нов денонощен рекорд, докато парламентът проучва проект за по-строги мерки в системата за предоставяне на убежище, прилагана от Лондон, предаде Франс прес.

Предишният денонощен рекорд, от септември 2020 г., възлизаше на 416 мигранти, напомня британската осведомителна агенция Прес асосиейшън.

Според Би Би Си близо 8000 души с около 345 кораба са акостирали на английското крайбрежие от началото на годината въпреки обещанията на британското правителство да направи неизползваем този маршрут за миграция и неведнъж отправяните призиви към Франция да засили борбата срещу тези пътувания.

Според майор Дан О'Махоуни, който ръководи борбата с "нелегалната заплаха" в Ламанша, се проследява "неприемливо нарастване на прекосяванията на протока от малки корабчета вследствие на увеличението на нелегалната имиграция в Европа".

"Хората би трябвало да искат убежище в първата сигурна страна, където пристигат, и да не рискуват живота си с тези опасни плавания през (Ламанша). Продължаваме да преследваме престъпниците, които стоят зад тези незаконни пътувания", каза той, цитиран в комюнике на вътрешното министерство.

Междувременно британските депутати проучват тази седмица законопроект на вътрешната министърка Прити Пател за реформа в системата за предоставяне на убежище.

Представена от нея като "справедлива, но строга", но разкритикувана от правозащитни организации, реформата цели да обезсърчи нелегалната имиграция и предвижда да се третират по различен начин кандидатите за убежище според това дали са пристигнали в страната законно или не.

По време на дебати в долната камара Тереза Мей, бивша премиерка, а преди това била и вътрешен министър, се изказа негативно за идеята кандидате на убежище да бъдат изпращани в центрове извън кралството, докато се разглеждат молбите им.

Законопроектът предвижда да се увеличи от шест месеца на четири години затвор максималното наказание за мигранти, решили да влязат нелегално в страната, и на доживотен затвор - максималната присъда за трафиканти, възлизаща сега на 14 години.