При опасното пътуване суданецът е успял да избегне удар от десетките влакове, преминаващи по линията, както и залавянето от охранители. Имигрантът е арестуван малко преди да достигне входа на тунела от британска страна близо до Фолкстоун.

Стотици мигранти във френския град Кале правят опити всекидневно да проникнат в тунела под Ламанша в опит да достигнат Великобритания. По официални данни над 39 хиляди са направените опити за преминаване през тунела през 2014-а и от началото на 2015 година.

През последните дни нелегални имигранти се опитаха многократно да преминат през „Евротунела“ от френския град под Ламанша, за да достигнат британския бряг. От юни досега при такива опити загинаха десет души, а броят на имигрантите, проникнали на Острова, се увеличи с 20 на сто, припомня Франс прес, цитирана от БНР.

Кризата предизвика остри публични дебати във Великобритания и Франция, като най-много критики отнесе британският премиер. Опозицията в Лондон упрекна Дейвид Камерън, че е подценил проблема и поиска компенсации от Париж заради загубите на британските превозвачи,

Междувременно ООН призова Франция да изготви план за спешна гражданска хуманитарна помощ за мигрантите в Кале.

Директорът на европейското бюро на Комисариата на ООН за бежанците Венсан Кощел подчерта, че настаняването на хилядите бежанци, живеещи без подслон в покрайнините на града, е извънредна ситуация, която все още може да бъде овладяна.