Най-малко 60 души, сред които известни артисти и музиканти, са били убити днес в Мианма при въздушно нападение на хунтата срещу концерт, организиран от сепаратистка организация, предаде ДПА, като се позова на очевидци и местни медии.

Събитието се е провеждало в северния щат Качин по случай 62-ата годишнина от основаването на Организацията за независимост на Качин. Това е мощна сепаратистка група, съставена от представители на етническата група качин.

Организацията за независимост на Качин от десетилетия се бори срещу армията на Мианма и подкрепя съпротивата срещу военния преврат, извършен миналата година.

"Загубихме наши хора, наши артисти и наши братя и сестри. Никога няма да забравя това отвратително действие и те (отговорните за нападението) трябва да си платят за това, каза музикант от Качин, който пожела да остане анонимен.

Според местни медии нападението е било извършено от три изтребителя. Сред жертвите са известни певци в Качин - Аурали и Галау Яу Луи.Десетки са и ранените.

Организацията за независимост на Качин не пожела да коментира ситуацията.

Говорител на Асоциацията на артистите в Качин каза пред Асошиейтед прес, че според нейните членове, които са участвали в тържествата, военни самолети са хвърлили четири бомби. Между 300 и 500 души са присъствали на концерта, а сред загиналите са известни певци в Качин - Аурали и Галау Яу Луи.

At least 60 killed in military air strike at music festival in Myanmar At least 60 people have been killed and more than 100 injured in an air strike by the Myanmar military at a festival in Kachin State, the northernmost region of the country, reports Al Jazeera.

Мианма е в политически смут след военния преврат на 1 февруари миналата година. Хунтата потушава по брутален начин протести, движения на гражданско неподчинение и въоръжена съпротива от страна на милиции в цялата страна, отбелязва ДПА.

Най-малко 2370 души са били убити, а близо 16 хиляди - задържани, след преврата, сочат данни на правозащитната група Асоциация за подпомагане на политическите затворници.