Един човек загина и 156 души бяха ранени при експлозия на политически митинг в етиопската столица Адис Абеба днес, съобщи министърът на здравеопазването Амин Аман, цитиран от ДПА и БТА.

В обръщение по телевизията след експлозията новият премиер Абий Ахмед каза, че това е "неуспешен опит на сили, които не искат Етиопия да е единна". 

Снимка: БТА

"Всички жертви са мъченици в името на любовта и мира", заяви премиерът, който не е пострадал. 

Митингът беше организиран в негова подкрепа. Той обаче се превърна в антиправителствена демонстрация.

Снимка: БТА

Според Сейум Тешоме, един от организаторите, експлозията е причинена от граната. Някой се опитал да я хвърли към сцената, на която премиерът произнасял речта си зад прозрачна преграда, предаде Ройтерс и припомни, че Абий Ахмед въведе серия от радикални реформи след встъпването си в длъжност през април.

Снимка: БТА

Този месец премиерът смая етиопците, заявявайки, че е готов да приложи изцяло подписаното през 2000 година мирно споразумение с Еритрея, за да се сложи край на двегодишната война. Тя доведе до противоборство между двете страни и надпревара във въоръжаването.

 

Снимка: БТА

Междувременно няколко души бяха ранени при експлозия на стадион в град Булавайо, където се провеждаше предизборен митинг на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва, съобщи Франс прес. Президентът не е пострадал и е евакуиран на безопасно място, заяви неговият говорител Джордж Чарамба. Първоначално бе съобщено за няколко убити.

Снимка: БТА

Говорител посочи, че се води разследване и изтъкна, че срещу Мнангагва са били извършвани "многобройни покушения" през последните години, съобщи Асошиейтед прес.

Мнангагва пое властта през ноември след като управлявалият 37 години президент Робърт Мугабе се оттегли от поста под натиска на военните, припомня АП.

Експлозията станала след приключването на митинга, близо до трибуната в момента, когато президентът и други официални лица слизали от нея.

Ройтерс съобщи, че вицепрезидентите Константино Чивенга и Кембо Мохади, както и един министър били леко ранени при експлозията.

Държавни медии окачествиха експлозията като опит за убийство.