Десетки хонконгски антиправителствени протестиращи се явиха на съд по обвинение в бунт и други нарушения заради сблъсъците преди два месеца близо до главното представителство на Китай, предаде Ройтерс.

На 28 юли полицията влезе в стълкновения с хиляди протестиращи в бившата британска колония в опита си да защити от тълпата Хонконгското бюро за връзка, което е символ на китайското управление.

Полицаите използваха сълзотворен газ и гумени куршуми. Протестиращите с каски и противогази изтръгнаха улични знаци и ограждения, с които направиха барикади, за да забавят напредването на силите на реда.

Днес съдът отложи гледането на делото за 19 ноември, след като прокуратурата заяви, че й е нужно повече време да проучи 35 часа видеозаписи от полицията, наблюдателни камери и онлайн. 44-мата обвиняеми бяха пуснати под гаранция.

САЩ трябва да престанат да се месят във вътрешните работи на Китай, в които влиза ситуацията в Хонконг, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

"Случващото се в Хонконг е в пълна степен вътрешна работа на Китай. Нито едно чуждестранно правителство, частно лице или организация няма право да се меси в това. Размириците в Хонконг не са в интерес нито на САЩ, нито на други страни. Призоваваме САЩ да спазват международното право и основополагащите норми на международните отношения, да уважават суверенитета на Китай, да престанат да се месят във вътрешните дела на Китай и да правят безотговорни изявления, както и да полагат повече усилия за съдействие на мира и стабилността в Хонконг и подобряването на двустранните отношения. Китай ще управлява Хонконг в съответствие с конституцията на Китайската народна република и основния закон на този специален административен район", заяви говорителят на китайското външно министерство.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Общото събрание на ООН, че начинът, по който Китай реагира на положението в Хонконг, ще покаже как Пекин ще се държи на международната сцена занапред. "Начинът, по който Китай ще реши ситуацията, ще покаже каква ще е бъдещата му роля в света. Всички ние смятаме китайския президент Си Цзинпин за велик лидер", каза Тръмп.

Заместник-ръководителят на представителството на китайското външно министерство в Хонконг Сън Жуан изрази увереност, че местната изпълнителна власт ще успее да възстанови спокойствието в обхванатия от протести град, предаде Асошиейтед прес.

Сън Жуан призна, че има известни проблеми и трудности в прилагането на споразумението "една страна, две системи", съгласно което Хонконг беше върнат на Китай през 1997 г.

Китайското правителство проучва както успехите, така и недостатъците на "една страна, две системи", но първоначалната им цел и принципи ще останат непроменени, заяви Сън Жуан.