До 160 кита с дълги перки излязоха на брега на западното австралийско крайбрежие в четвъртък и най-малко 26 умряха, преди органите за защита на дивата природа да могат да започнат опит за спасяване.

Китовете заседнаха на плаж в близост до туристическия град Дънсборо рано тази сутрин. На място  са представители на австралийската служба за биоразнообразие, които призоваха гражданите да не се опитват да ги спасяват сами, защото това може да причини допълнителни наранявания и страдание на животните и да попречи на координираните спасителни усилия.

През юли миналата година близо 100 кита загинаха или бяха евтаназирани след двудневна спасителна операция в Западна Австралия, когато при подобен инцидент заседна стадо китове.

През 1996 г. Дънсбъро беше арена на най-масовото масово засядане на 320 кита с дълги перки. Само 20 умряха по това време, а спасителите върнаха останалите в морето.

Учените не могат да установят причините за тези трагични случаи, въпреки че изглежда, че техните системи за местоположение могат да бъдат объркани от леко наклонени пясъчни плажове. Теориите включват, че те избягват хищници като косатки или следват болен водач на брега. Създаденият от човека подводен шум също може да попречи на тяхната навигация.