Една пета от 11-годишните български момчета са пили поне веднъж алкохол, като по този показател страната ни заема първо място заедно с Молдова. За 13-годишните момчета в България делът е вече близо една трета (32%), сочи нов доклад на СЗО, публикуван днес.

Най-високият процент на 15-годишни, употребили канабис през последните 30 дни, отново е в България - момчета (19%), и в Канада - момичета (15%).

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", заключава докладът на СЗО и препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП, цитирана от БНР.

Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, Световната здравна организацияа посочва, че докладът показва "притеснителна картина" относно употребата на субстанции сред млади хора.

"Дългосрочните последствия от тези тенденции са значителни и отговорните лица не могат да си позволят да игнорират тези тревожни разкрития", посочват от СЗО.

Според доклада, обхващащ 2021-2022 г. 57% от 15-годишните са употребявали алкохол поне веднъж (момичета 59 на сто, момчета - 56%). Данните сочат спад на тютюнопушенето - 13% от 11-15 годишните са пушили през 2022 г. - 2% по-малко от четири години по-рано. Но докладът подчертава, че много от тях са възприели електронните цигари, които са "превзели" подрастващите в сравнение с традиционните.

Отчетен е и спад на употребата на канабис - 12% от 15-годишните са пушили поне веднъж.