Нови кадри от бруталното убийство на около 180 кита на Фарьорските острови шокираха света. Традиционният лов, наречен "grindadrap",  се провежда всяка година между юли и септември и окървавява водите край автономния архипелаг, който се намира в пределите на кралство Дания в северната част на Атлантическия океан.

Рибарите се качват на малки лодки, за да се приближи до групи от китове и дори делфини, забелязани в близост до сушата. С помощта на куки, въжета и ножове ловците започват да ги изтикват до бреговете и плитките заливи. След това прекъсват гръбначния мозък на животните с помощта на традиционните китоловни ножове.

Тази година ужасяващото шоу продължи час и половина, като беше заснето как един от китовете се бори за живота си, докато трима мъже го влачат през водата, съобщи unilad.co.uk.

Снимка: National Oceanic and Atmospheric Administration

Според правозащитни организации, които всяка година се борят тази традиция да бъде прекратена, годишно на Фарьорските острови се избиват до около 1000 китове и делфини. Всичко това обаче става с разрешението на местните власти, тъй като по този начин местното население от около 48 000 души се изхранва от векове. Отглеждането на зеленчуци и зърнени храни там е почти невъзможно. Затова китолов се провежда още от 10 век.