Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха около сгради на държавни учреждения в арменската столица с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради призивите си за сключване на официално мирно споразумение със съседен Азербайджан, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки

Демонстрантите използваха бетоновози и камиони, за да затворят улици и мостове, водещи към центъра на Ереван. Те преминаха с шествие, по време на което скандираха "Армения без Никол". Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава се за няколко арестувани.

От 17 април в Армения почти ежедневно има антиправителствени демонстрации. Премиерът отново се превърна в мишена на недоволство, след като заговори в парламента за нужда от сключване на мирно споразумение с Азербайджан.

Снимка: БТА/AP

Двете страни се противопоставят една на друга от десетилетия заради сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който е част от Азербайджан, но от началото на 90-те е под арменски контрол. По време на шестседмична война през 2020 г. Баку си върна контрола над част от областта, преди да сключи примирие с Армения с посредничеството на Русия.

Снимка: БТА/AP

"Можем да разговаряме с представителите на властта само за едно-единствено нещо - за незабавните им оставки", каза опозиционният политик Ишхан Сагателян, заместник-председател на арменския парламент. Той призова всички арменци да се включат в гражданското неподчинение, както и за всекидневни протести.

Полицията арестува част от протестиращите, а представители на силите за сигурност ги предупредиха да не се опитват да щурмуват сградата на парламента, но те се струпаха отпред, както и близо до вътрешното министерство и на други места в столицата. Вътре в парламента опозиционни политици поискаха оставката на Пашинян в негово присъствие. Той каза, че ще вземе отношение по изразеното срещу него недоволство, но опонентите му напуснаха залата, преди премиерът да имаше възможност да го направи.

Снимка: Getty Images