Група от около 50 българи е блокирана на летището в Тел Авив след като палестинското движение Хамас предприе изненадваща военна офанзива срещу еврейската държава.  Не е ясно кога сънародниците ни ще могат да се завърнат у нас, тъй като полетите към момента са отменени, предаде БНТ.

Николай Велинов е част от група за поклонически туризъм. Днес е тръбвало да се приберат в България. Около пет сутринта обаче започнали първите обстрели.

"Видяхме как се изстрелват в небето. От самите ракети остава пушек, който се вижда в небето. Чуваше се и шума на изстрелването. По това разбрахме, че нещо се случва", разказва Николай Велинов.

"Имаше напрежение предишните дни. Изникна някакъв конфликт мисля, че някакви двама души от Палестина бяха убити нещо такова гледахме по новините. След това се мина един ден. Имаше и обстрели около хотела ни в Палестина и след един ден възникна това", казва още той.

Групата българи е успяла да премине от Палестина в Израел.

"Имаше много големи струпвания на границата между тях. Трафикът беше доста натоварен. До летището пътувахме два часа и половина или три. В момента навън не знаем какво се случва", казва още българинът.

Сънародниците ни, около 50 човека, са блокирани на Терминал 1 на летището в Тел Авив. Всички полети са отменени.

"Обявават се някакви часове за полети - след това се отменят. Напълно е възможно да няма никакви полети. Напълно е възможна да пътуваме чак във вторник. Това, което ни казаха е да не напускаме летището. Да стоим тук. На този етап това е най-сигурното място", обясни Николай Велинов.

Тази вечер групата няма да може да остане на същия терминал, тъй като пренощуването е забранено и вероятно ще трябва да се преместят на друг, разказва още Николай. От българското посолство са зявили, че при нужда ще им бъде предоставена храна и вода.

Поради текущата ситуация в Израел Wizz Air обяви, че отменя всички свои полети от България до Тел Авив и обратно в неделя, 8 октомври 2023 г. (неделя), съобщиха от нискотарифната авиокомпания. Тя гарантира, че е уведомила засегнатите пътници директно чрез имейл или текстово съобщение, като им предоставя опции за нова резервация или възстановяване на заплатената сума, както и настаняване. Wizz Air препоръчва на пътниците, които са направили резервацията си чрез туристическа или онлайн агенция, да се обърнат към нея за промени в своите резервации.

Германската авиокомпания "Луфтханза" също анулира всичките си полети до и от израелската столица до понеделник включително, предаде Франс прес, като се позова на неин говорител.

Германската авиокомпания "Луфтханза" също спря полетите си до израелската столица.

"Като се вземе предвид сегашната ситуация в сферата на сигурността в Тел Авив", германската компания ограничава до един броя на полетите от Франкфурт, като "всички останали полети на "Луфтханза" за и от Тел Авив ще бъдат анулирани за днес", заяви говорителят на авиокомпанията.

Говорител на израелската армия, която предприе операция в отговор на нападението на Хамас, заяви, че се водят сражения на 22 места по границата с Газа.