Президентът Румен Радев заяви, че България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани.

Изразяваме твърдата си подкрепа и солидарност с Израел в този труден момент, написа държавният глава в туитър.

"Категорично осъждам терористичните атаки на "Хамас" над Израел и насилието над невинните израелски граждани". Това се казва и в позиция на министър-председателя акад. Николай Денков, цитирана от  пресслужбата на Министерския съвет.

"Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", заявява още премиерът Денков.

Европейският съюз и редица държави обявиха, че осъждат атаките на Хамас срещу Израел и призоваха за спиране на насилието.

Най-малко 40 души бяха убити, а стотици ранени в Израел след като тази сутрин палестинското движение "Хамас" изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места. Израел съобщи и за проникване на въоръжени бойци на Хамас на израелска територия.

Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП.

Агенцията съобщава за най-малко 561 ранени, като се позовава на броя на приетите в израелски болници. От тях най-малко 77 души са в критично състояние.

Няма данни за пострадали български граждани при ракетния обстрел по Израел, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) по информация на посолството на България в Израел.

Израелските власти са инструктирали всички граждани да не напускат домовете си, а при сигнал от сирена да влизат в бомбоубежището на дома си или до най-близкото такова. Бомбардировките са на територията на цялата страна.

МВнР съветва българските граждани, намиращи се на израелска територия, да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти и да избягват места със струпване на хора и обекти от религиозна значимост. При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и чрез електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".