Първоначално се планираше данъкът за депозитите под 100 000 евро да бъде 6,75% и 9,9% за влоговете над 100 000 евро. Депутатите от кипърския парламент най-вероятно няма да гласуват в подкрепа на въвеждането на данък върху банковите депозити. Това заяви представителят на кипърското правителство Христос Стилианидис. Гласуването по въпроса трябва да се състои по-късно днес. Междувременно се появи информация, че Кипър няма да облага с данък банковите депозити под 20 000 евро. Депозитите между 20 000 и 100 000 евро ще се облагат с данък от 6,75%, а тези над 100 000 евро – с 9,9%.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова Кипър да изпълни поетите ангажименти за получаването на спасителна помощ, която бе съгласувана с партньорите на страната в еврозоната. „Време е за конкретни действия и изпълнение на обещанията”, каза Лагард по време на финансов форум във Франкфурт.

Инвеститорите, които са вложили своите пари в Кипър, за да платят по-ниски данъци, е трябвало да бъдат наясно с рисковете, ако се стигне до спасителна помощ. Това заяви днес германският финансов министър Волфганг Шойбле пред германското обществено радио. „Който инвестира парите си в страна, в която се плащат по-ниски данъци, и в която контролът не е толкова голям, носи риска, когато банките на тази страна вече не са платежоспособни. Това е факт”, каза Шойбле.

Бившият председател на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и австрийският министър-председател Вернер Файман разкритикуваха плана за спасяване на Кипър. „За първи път споразумението е договорено без моето участие и затова има недостатъци”, заяви Юнкер, който критично се изказа за новия председател на Еврогрупата Йерун Диселблум. Според Юнкер холандецът се бои да не „злоупотреби с доверието не само на банките, но и на гражданите”.

Премиерът на Австрия също разкритикува плана за спасяването на Кипър. Файман посочи, че ЕС трябва да защитава обикновените хора и хората със средни доходи.

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис днес ще замине за Москва на фона на недоволството на Русия от решението да се наложи данък на депозитите в кипърските банки, които ще доведе до загуби от милиарди евро за руските инвеститори. Според кипърските медии основната цел на визитата е да се обсъди заемът от 2,5 милиарда евро, който Русия предостави на Кипър през 2011 година при лихва от 4,5%. Целта на Сарис е да се опита да намали лихвата и да удължи срока на погасяване от 2016 до 2020 година. Очаква се в замяна на това Москва да поиска подробности за руските милиардери, които имат сметки в кипърски банки.

Междувременно Русия отново изрази безпокойството си от плановете за налагането на данък върху банковите депозити в Кипър. Москва е сериозно обезпокоена от възможността кипърските власти да наложат данък върху депозитите в кипърските банки, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Президентът на Русия Владимир Путин определи възможността за налагане на данък върху депозитите като непрофесионална стъпка и категорично даде да се разбере, че няма да одобри подобно решение”, каза Песков. Той добави, че според експерти, мярката е равнозначна на принудително отчуждаване на частна собственост, което може сериозно да подкопае доверието към банковия сектор и финансовата система на еврозоната.