Допуснати са грешки по време на разследването за компрометирани връзки между Русия и американския президент Доналд Тръмп. Това се посочва в доклад на службата за вътрешен контрол на американското министерство на правосъдието. Заключенията опровергават твърдения на американския президент, че ФБР е следяло нелегално хора от кампанията му.

Следствените работи започнаха няколко месеца преди Доналд Тръмп да бъде избран за президент на Съединените щати през 2016-та година. Опасения, че Русия се опитва да се намеси във вота са довели до разследване на контактите на хора от екипа на Тръмп, се посочва в доклада.

Докладът на генералния инспектор на службата Майкъл Хоровиц вероятно ще даде аргументи както на поддръжниците на Тръмп, така и на опонентите му от Демократическата партия в продължаващия спор за легитимността на разследването, оставило отпечатъка си върху първите две години от мандата на Тръмп.

В доклада се посочва, че при наблюдението на сътрудника на предизборния щаб на Тръмп Картър Пейдж са били допуснати 17 сериозни грешки и пропуски, но не е имало умишлени нарушения на правилата.

Информацията в доклада е в противоречие с твърденията на президента Тръмп, че е жертва на "лов на вещици", отбелязва Асошиейтед прес. Според доклада ФБР е било в правото си да подслушва бивш съветник на Тръмп и няма доказателства, че е действало, ръководейки се от политически пристрастия.