Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви вчера, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия като "неприятен", и "неуместен" предаде ДПА, цитирана БТА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания затова, че са предложили идея, която е възниквала в миналото".

Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. - "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това", добави той.

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската премиерка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

"Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Туитър, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни.