Датските власти въвеждат задължителна десетдневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната, считано от днес, 7 февруари, до 28 февруари, информира МВнР.

По информация на посолството ни в Копенхаген всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Те ще трябва и да се самоизолират за период от десет дни, независимо от резултата на теста.

Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания. Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в страната или имат разрешение за пребиваване .

Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане. Всички те също трябва да се самоизолират за период от десет дни, дори и резултатите им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg .